Večernji.hr: Slovenija želi del Hrvaške

Hrvaški spletni portal Večernji.hr je na svoji strani objavil povzetek dokumenta Državnega zbora RS iz leta 1994. V njem naj bi odbor za mednarodne odnose zapisal navodila slovenskim pogajalcem, kaj naj zahtevajo od Hrvaške.

Objavljeno
10. november 2009 23.00
Mo. B.
Mo. B.
Zagreb - Hrvaški spletni portal Večernji.hr je na svoji strani objavil povzetek dokumenta Državnega zbora RS iz leta 1994. V njem naj bi odbor za mednarodne odnose zapisal navodila slovenskim pogajalcem, kaj naj zahtevajo od Hrvaške. V dokumentu tudi opozarja, da je zadnja mednarodno priznana meja v Istri reka Mirna.

V dokumentu odbora, ki so ga sestavljali Dimitrij Rupel, Zoran Thaler, Borut Pahor in Zmago Jelinčič, naj bi zapisali maksimalne in minimalne zahteve Slovenije. Hrvaški spletni portal zapiše, da bi po prvem planu Slovenija zahtevala vse območje do reke Mirne, ki vključuje Savudrijo, Umag, Kaštel, Grožnjan in Novigrad. V minimalni različici pa naj bi Slovenija pristala na savudrijski polotok in severni del občine Kaštel.

Spletni portal še zapiše, da dokument dokazuje, da Slovenija že 16 let ne spreminja svojih zahtev. Tako naj si ne bi želela le urediti meje med državama, pač pa želi ukrasti tudi del hrvaške obale in morja.