Večernji list: Slovenija bo dobila povezavo z odprtim morjem

Večernji list je, kot piše, izvedel, da opozicija "domneva, da bi, v primeru sprejetja osnutka, Hrvaška dala Sloveniji del svojega ozemlja". Dodaja še, da Kosorjeva v sredo po sestanku ni želela komentirati, kaj pomeni sporni stavek oziroma "stik Slovenije z odprtim morjem".

Objavljeno
29. oktober 2009 12.27
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Zagreb - Slovenija bo dobila povezavo z odprtim morjem, trdi danes Večernji list, ki je objavil "najpomembnejše točke" osnutka arbitražnega sporazuma o načinu reševanja spora o meji med Hrvaško in Slovenijo, potem ko v sredo na srečanju parlamentarnih strank s premierko Jadranko Kosor opozicija na čelu z vodilno SDP ni podprla dokumenta.

 

Člen 3. sporazuma, ki navaja naloge arbitražnega sodišča, določa, da sodišče "določa potek meje na morju in kopnem med Hrvaško in Slovenijo, stik Slovenije z odprtim morjem in režim uporabe relevantnih morskih površin", piše Večernji list, ki trdi, da je pridobil osnutek sporazuma in poudarja, da je omenjeni člen sporen za opozicijo.

 

Časnik navaja, da je sporazumu dodana tudi izjava, "ki jo je Hrvaška dala pred predsedstvom Evropske komisije in predstavniki ZDA, da se Hrvaška ne obvezuje, da bo dovolila Sloveniji izhod na odprto morje". Poudarja, da celo omenjena izjava - ki jo arbitražno sodišče lahko, a je ne mora, upoštevati - ni bila dovolj, da bi prepričala opozicijo.

 

Večernji list je tudi izvedel, da je za opozicijo "alineja b tretjega člena sporazuma enaka sporazumu Drnovšek-Račan" in da opozicija "domneva, da bi, v primeru sprejetja osnutka, Hrvaška dala Sloveniji del svojega ozemlja". Dodaja še, da Kosorjeva v sredo po sestanku ni želela komentirati, kaj pomeni sporni stavek oziroma "stik Slovenije z odprtim morjem".

 

Časnik je nato kot ostale "najpomembnejše točke" predloga arbitražnega sporazuma izpostavil še, da bodo spor vodili v angleškem jeziku in da noben dokument, ki je nastal po 25. juniju 1991, ne bo imel pravnega pomeni niti ne bo obvezujoč.

 

Sporazum tudi določa, da "imata strani mesec dni časa za specifikacijo spora, v nasprotnem bo predmet spora določilo arbitražno sodišče na podlagi pisnih predpostavk obeh strani". Odločitev arbitražnega sodišča bo obvezujoča za obe strani, vse kar je nujno potrebno za uveljavitev dogovora, vključno s spremembami zakona, pa bosta morali državi uresničiti v šestih mesecih.

 

Sporazum tudi določa, da se morata strani v 15 dneh dneh po sklenitvi sporazuma dogovoriti o predsedniku in dveh članih arbitražnega sodišča, v naslednjih 15 dneh pa bo vsaka stran imenovala po še enega člana sodišča, piše Večernji list.

 

Časnik še navaja, da naj bi sporazum tudi določal, da bo odločitev arbitražnega sodišča "stopila v veljavo v tednu po izmenjavi diplomatskih not, s katerimi bosta strani izrazili soglasje s sporazumom".

 

Zagrebški časnik še izpostavlja, da celoten hrvaško-slovenski problem tako ostaja na istem - na "dotiku" oziroma "stiku" z mednarodnimi vodami. Na Hrvaškem podobe stika oziroma dotika nikakor ne bodo smeli dojeti kot "dimnika", ker bi to lahko pomenilo, da je Hrvaška v sporazumu Pahor-Kosor sprejela tisto, česar ni sprejela v času Ivice Račana. Če bo premierka uspela v petek to pojasniti, bo opozicija ostala brez argumentov, sklene Večernji list.