Večerno deževje in veter znova povzročala težave

Gasilci so imeli delo okoli Kranja in drugod na Gorenjskem pa tudi na Obali.

Objavljeno
23. september 2014 12.59
GERMANY-WEATHER-LIGHTNING
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Ponedeljkovo večerno deževje je znova povzročalo težave po večjem delu države, največ na Gorenjskem in Obali. Že popoldne je zaradi močnega deževja v Stražišču pri Kranju meteorna voda zalila kar 35 različnih objektov. Na pomoč je priskočilo 131 gasilcev, voda pa je na ceste v Stražišču nanesla še večjo količino peska.

Slabi dve uri pozneje je v Gorenji vasi strela udarila v streho stanovanjske hiše. Pri tem je uparila vodo na strehi, zato je nastalo veliko vodne pare, požara pa na srečo ni zanetila. Kljub temu je bila uničena električna napeljava v objektu. Čeprav gašenje ni bilo potrebno, so gasilci pregledali objekt s toplotno kamero in zavarovali kraj dogodka.

Meteorna voda odpirala jaške

Precej dela so imeli tudi gasilci na Obali. Malo pred 20. uro so namreč v mladinskem zdravilišču na Debelem rtiču v Ankaranu meteorne vode poplavile 500 kvadratnih metrov prostorov. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami preusmerili tok hudournika in zaščitili objekt.

Delavci komunale so v Kopru odstranili nekaj vej in pokrili nekaj jaškov, ki jih je odprla meteorna voda. V Dobravi v občini Izola se je zaradi močnega deževja udrl plaz zemlje in kamenja, ki je ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, plaz pa sta si ogledala predstavnik izolske civilne zaščite in dežurni delavec komunalnega podjetja. Prebivalce so preventivno evakuirali k sorodnikom v bližini, plazišče pa bodo pristojni odstranili v prihodnjih dneh.

Malo pred polnočjo je neurje povzročilo izpad električne energije na območju Rakitovca in Dvori v občini Koper, zato so bili tamkajšnji prebivalci vso noč brez električne energije.

Strela poškodovala streho

V osrednji Sloveniji je udar strele v ponedeljek zvečer razkril streho stanovanjske hiše v Želimljah v občini Škofljica. Posredovali so gasilci, ki so z zaščitno folijo prekrili okoli 80 kvadratnih metrov strehe in počakali na prihod dežurnega električarja. Del strehe so gasilci morali znova prekriti tudi v Rovtarskih Žibršah v občini Logatec.

Na Štajerskem so gasilci okoli pol druge ure zjutraj zaradi močnega naliva iz gostinskega objekta na Macunovi ulici v Mariboru izčrpali okoli 30 kubičnih metrov meteorne vode, pol ure pozneje pa je meteorna voda zalila še kletne prostore stanovanjskega objekta v naselju Skoke v občini Miklavž na Dravskem polju.

Strela zažgala tudi kozolec

V ponedeljek zvečer je močan veter v Žadovinku v občini Krško razkril zasilno pokrito streho industrijskega objekta, gasilci pa so 24 kvadratnih metrov razkrite strehe prekrili z zaščitno folijo.

V Tešovi v občini Vransko je zaradi udara strele zagorel kozolec. Ogenj je uničil puhalnik, silokombajn, trosilec za umetno gnojilo, 20 suhih bal in 20 nakladalk sena, deset suhih bal slame in 45 kubičnih metrov suhega lesa, pripravljenega za nadaljnjo predelavo. Požar, ki je kozolec popolnoma uničil, so pogasili okoliški gasilci, višina gmotne škode pa še ni znana.

Sicer pa je vreme težave povzročalo tudi v cestnem prometu. Tako sta bili zvečer zaradi močne burje, ki je v sunkih dosegala hitrost med 80 in 100 kilometri na uro, za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, nosilnosti do osem ton, nekaj časa zaprti hitra cesta Razdrto−Vrtojba med cestninsko postajo Nanos in priključkom Ajdovščina ter regionalna cesta med Podnanosom in Ajdovščino.