Večerovi uredniki niso protestno odstopili

Po petih odpovedih Hakl zatrjuje, da ne bo več odpuščanj.

Objavljeno
31. avgust 2015 21.30
Večer, 10.7.2014, Maribor
Peter Rak, Maribor
Peter Rak, Maribor
Maribor – Potem ko je pretekli konec tedna pet novinarjev mariborske časopisne hiše Večer dobilo odpoved, sta se med zaposlenimi stopnjevala vznemirjenje in revolt. Krožile so informacije, da naj bi v znamenje protesta odstopili vsi uredniki, a se to danes ni zgodilo.

Sestanek uredniškega kolegija, na katerem so po neuradnih informacijah razpravljali tudi o tovrstnih postopkih, je bil, vendar niso sprejeli nobenih sklepov. Razjasnjevanje položaja so preložili na danes, ko naj bi se lastniki in vodstvo časopisa z zaposlenimi sestali na razširjeni seji aktiva novinarjev Večera, predsednik uprave Uroš Hakl pa odstopa urednikov ali podobnih odločitev ne pričakuje.

»Mislim, da so uredniki spoznali, da bi z morebitnim odstopom najbolj škodovali sebi in časopisu. Uredniki Večera so odgovorni ljudje, ki se zavedajo, da bi lahko na takšen način ogrozili poslovanje dnevnika,« je danes dejal Hakl. Sicer pa po njegovem mnenju tako in tako ni več vzroka za zaskrbljenost, saj so s petkovo vročitvijo odpovedi petim novinarjem sklenili finančno konsolidacijo časopisa, tako da nadaljnjih odpuščanj ne bo. Vse postopke bodo novinarjem oziroma članom aktiva danes podrobno pojasnili in po Haklovih besedah bi morala ta pojasnila zadostovati, da se razmere umirijo.

Odgovorne urednice Večera Katje Šeruga za komentar danes ni bilo mogoče priklicati, sicer pa so Aktiv novinarjev in Zastopstvo uredništva Večera, Sindikat novinarjev Večera ter upravni odbor Društva novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije izrazili oster protest proti odpustitvi petih novinarjev. Kot so zapisali, bi se z upoštevanjem krize medijskega trga in težkega finančnega položaja Večera kadrovska prestrukturiranja morala začeti v dogovoru s socialnimi partnerji in uredništvom. »Način odpuščanja, v katerem so ljudje nepričakovano obveščeni o odpovedi delovnega razmerja, je neprimeren in v nasprotju z osnovno poslovno in človeško kulturo.« 

Po njihovem mnenju so težave s poslovanjem Večera znane že dalj časa, a novi lastniki niso predstavili zaposlenim načrta kadrovskega prestrukturiranja, ki bi vseboval tudi resno razvojno vizijo. Izražajo bojazen, da se finančni položaj podjetja rešuje na račun novinarske kakovosti in da zmanjšanje števila novinarjev pomeni tudi nižanje standardov in operativne sposobnosti uredništva, da visoko profesionalno opravlja svoje delo. Večer je steber medijskega trga severovzhodne Slovenije in pomemben tudi v nacionalnem merilu, zato lastnike pozivajo k odgovornosti pri naslednjih korakih in takojšnji obnovi socialnega dialoga.

Večer postaja po mnenju podpisnikov protesta po lastniških spremembah naslednja domina v črnem scenariju, ki se uresničuje na slovenskem medijskem trgu, sicer pa bodo na sindikatu novinarjev na skupščini v sredo sprejeli odločitev o tožbi petih novinarjev zaradi odpovedi delovnega razmerja.