Večina javnega zdravstva v izgubi

Več kot polovica slovenskih bolnišnic in tri četrtine zdravstvenih domov bo letošnje leto končala v izgubi. Bolnišnice bodo skupaj imele 20,8 milijona evrov izgub, zdravstveni domovi pa 9,4. To je pravi šok v primerjavi z lani.

Objavljeno
11. november 2009 07.44
Posodobljeno
11. november 2009 07.44
Milen Zupanič
Milen Zupanič
Ljubljana - Več kot polovica slovenskih bolnišnic in tri četrtine zdravstvenih domov bo letošnje leto končala v izgubi, kažejo predvidevanja njihovih direktorjev. Bolnišnice bodo skupaj imele 20,8 milijona evrov izgub, zdravstveni domovi pa 9,4. To je pravi šok v primerjavi z lani, ko so skoraj vse bolnišnice in zdravstveni domovi poslovali z ostankom denarja in so državi zaradi tega celo plačali davek na dobiček. Letošnji rezultat bo slabši tudi v primerjavi z rezultati prejšnjih let, ko je v izgubah navadno končala tretjina bolnišnic in le desetina zdravstvenih domov.

Največ izgube bo letos imela ptujska bolnišnica. Izračuni kažejo, da bo imela 2,2 milijona evrov izgube, kar v absolutnem znesku ni tako zelo veliko v primerjavi z drugimi, a pomeni kar desetino vseh njihovih prihodkov. V tem smislu je daleč za njo večina drugih - 15 od 27 bolnišnic -, ki so v izgubah (tabela), med njimi je seveda UKC Ljubljana, ki je v izgubi vsako leto in bo tudi letos v absolutnem znesku z 8,2 milijona evrov vodil, a to pomeni le 1,9 odstotka njegovih prihodkov. V izgubi bo celo UKC Maribor, ki se je doslej spretno držal nad vodo.

 

Nenavadno je, da bodo po predvidevanjih v izgubi tudi izolska, novomeška in murskosoboška bolnišnica, ki so letos prejele izdatne finančne injekcije iz državnega proračuna, minister Borut Miklavčič pa je spomladi napovedal, da bodo letos zagotovo poslovale brez izgub. A v 11 bolnišnicah v državi imajo denarja dovolj; na njihovih računih bo v seštevku ostalo (pičlih) 132.219 evrov.

 

Zdravstveni domovi so prejšnja leta v večini poslovali z dobičkom (le za prste ene roke jih je imelo manjši primanjkljaj), letos pa predvidevajo izgube v kar 44 od 59 domov. Največji izgubar (tabela) bo po sedanjih podatkih zdravstveni dom v Ilirski Bistrici. Njegova izguba bo vključevala kar 12 odstotkov njegovih prihodkov. Tisti, ki bodo predvidoma pozitivni, bodo imeli le po nekaj tisoč evrov ostanka, z izjemo Trebnjega in Pirana, ki bosta imela po izračunih nekaj deset tisoč evrov ostanka. Skupaj bodo imeli 9,3 milijona izgub in 430.450 evrov ostanka.

Več v sredini tiskani izdaji Dela