Večjemu delu države grozi spomladanska pozeba

V noči na petek in v petek zjutraj bodo temperature v večjem delu Slovenije padle pod ledišče.

Objavljeno
20. april 2017 11.56
jpo-Pozeba v vinogradih
Š. P., STA
Š. P., STA

Ljubljana − Večjemu delu države v prihodnjih dneh grozi spomladanska pozeba. V noči na petek in v petek zjutraj bodo temperature v večjem delu Slovenije padle pod ledišče.

Najnižje temperature bodo v zatišnih legah od −6 do −1 stopinje Celzija, na izpostavljenih legah lahko še nižje, zato bo velika nevarnost spomladanske pozebe.

PREBERITE TUDI: Vrtičkarji, zaščitite rastline pred pozebo


Vir: meteo.si

Zadnja pozeba lani v istem času

V zadnjih 30 letih je sicer predvsem sadjarsko panogo v Sloveniji prizadelo več kot deset pozeb. Nazadnje je veliko škodo na sadju pozeba povzročila lani v skoraj istem času kot letos.

Nizke temperature, ki so se ponekod spustile tudi do štiri stopinje Celzija pod ničlo, so močno prizadele predvsem sadno drevje in vinsko trto. Prizadetih je bilo skupaj 7662 hektarov kmetijskih površin v 106 občinah. Tako nizka temperatura, kot so jo 26. aprila lani izmerili po nižinah vzhodne Slovenije, je po navedbah Arsa sicer v tem delu leta zelo redka in se pojavi največ enkrat na desetletje.

Prave razsežnosti škode po pozebi je težko izraziti samo v tonah izgubljenega pridelka. Prišteti je treba še škodo zaradi drobnejših in skladiščno slabo obstojnih plodov, ki se razvijejo iz preživelih brstov nižjega reda, kot tudi ceno ukrepov za ohranitev okrnjenega pridelka in prilagajanje fiziološkim potrebam prizadetih rastlin v naslednjih letih, še opozarjajo na Arsu.