Velenje izgublja državne urade

Vlada napoveduje ukinitev geodetske in davčne uprave, že od januarja so brez tržnega inšpektorata.

Objavljeno
08. oktober 2013 12.54
lvi*DURS
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje – Generalni davčni urad v postopku zapiranja in združevanja davčnih uradov napoveduje tudi ukinitev uradov v Velenju in Hrastniku. Poslanca Srečko Meh in Jožef Kavtičnik ter župan Velenja Bojan Kontič opozarjajo, da bo to povečalo stroške in zmanjšalo učinkovitost.

Kontič je ogorčen zaradi načrtov o ukinitvi davčnega urada v Velenju, saj gre za peto največje mesto v državi s skoraj 33.000 prebivalci, kamor dnevno na delo in v šole prihaja še okoli 10.000 ljudi. »Velenje je središče regije s sedeži drugih upravnih organov in nedopustno je, da se ukine tako pomemben upravni organ v našem mestu, ne glede na to, kam se ga priključi, saj svoje funkcije v takšnem obsegu, kot jo ima s svojega trenutnega sedeža, ne more odigrati v nobenem kraju izven naše regije,« meni Bojan Kontič. Samo Velenju kot upravnem in gospodarskem središču Savinjsko-šaleške (Saša) regije je registriranih 2108 družb, samo Premogovnik Velenje in Gorenje dajeta 10.000 od nekaj manj kot 17.000 delovnih mest.

Regija Saša z desetimi občinami ima 62.000 prebivalcev. Območje je že 1. januarja izgubilo pisarno tržnega inšpektorata, decembra 2012 pa je geodetska uprava napovedala tudi ukinitev območne izpostave Velenje.

Poslanca Srečko Meh (SD) in Jožef Kavtičnik (PS) sta generalno direktorico davčne uprave (Durs) Jano Ahčin in ministra za finance Uroša Čuferja opozorila na pomanjkljivosti selitve oziroma priključitve uprav celjski upravi. »Pričakovali smo ukrepe za boljše in učinkovitejše delo davčnih uradov, ne pa spreminjanje oziroma reorganizacijo mreže davčnih uradov v Sloveniji. Realno je pričakovati, da bo prisotnost delavcev davčnih uradov na terenu zato manjša. Prepričana sva, da bi takšna sprememba zmanjšala učinkovitost dela davčnih uradov na terenu in povzročila nepotrebno delo z reorganizacijo oziroma združevanjem in oblikovanjem novih uradov,« sta zapisala v pismu.

V Celju ni dovolj prostora za preselitev, ker bi novi Davčni urad Celje poleg celotnega območja Celjske regije pokrival tudi regijo Saša in območje Zasavja, pa je pričakovati počasnejše delo in težave državljanov in pravnih oseb s potovanji do Celja. »Davčna uprava bi se z ukinitvijo odmaknila od zavezancev, tako glede svojih storitev kot tudi glede nadzora zavezancev, ki davkov ne obračunavajo in ne plačujejo. Dejstvo je, da veliko privarčevanega ne bo,« opozarjata šaleška poslanca.