Veleposlanik ZDA: Mirno spim, ker so zraven pogumni Slovenci«

V Gradencu v Suhi krajini so obudili spomin na strmoglavljenje ameriškega bombnika pred 72 leti.

Objavljeno
11. marec 2017 17.38
Gradenc
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Žužemberk, Gradenc - »Temelji ameriško-slovenskega prijateljstva in vojaškega sodelovanja so postavljeni tukaj med drugo svetovno vojno z odporniškim gibanjem,« je na današnji spominski slovesnosti ob 72-letnici strmoglavljenja ameriškega bombnika v Gradencu med drugim rekel ameriški veleposlanik Brent R. Hartley. Slavnostna govornica je bila obrambna ministrica Andreja Katič.

Več kot 500 ljudi se je danes udeležilo slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja desetim članom posadke ameriškega bobnika B-17, ki je 9. marca leta 1945 strmoglavil v osrčju Suhe krajine. Po zaslugi partizanov in domačinov je posadka ostala živa in zdrava in se nato z letališča v Beli krajini varno vrnila v zavezniško bazo v Italijo. O tem dogodku je napisal knjigo prav pilot letala Edvard Logan iz Južne Karoline (ZDA), ki je današnjo prireditev, po zaslugi dijakov novomeškega šolskega centra, v živo spremljal na družbenem omrežju.

Zahvala v imenu ZDA hrabrim partizanom in domačinom

Ameriški veleposlanik Brent R. Hartley pri reševanju celotne posadke ni pozabil omeniti partizana Milana Vujanoviča, ki je v tej zgodbi odigral pomembno vlogo. Opozoril je, da so vezi med obema narodoma postale še močnejše z vstopom Slovenije v Nato in Evropsko unijo.

Ameriški veleposlanik Brent R. Hartley je izkazal spoštovanje do partizanov in domačinov pri reševanju članov posadke letala. Foto: Bojan Rajšek/Delo

»Mirno spim, ker vem, da pogumni Slovenci z ramo ob rami služite z nami, da bi zagotovili mir in varnost ter stabilnost v Evropi in v preostalem svetu,« je sklenil govor veleposlanik Hartley in se v imenu ZDA in posadke nesrečnega letala zahvalil vsem, ki so takrat priskočili na pomoč.

Obrambna ministrica Katičeva je izrazila zadovoljstvo, da zavest o pomoči zaveznikov slovenskemu narodu med drugo svetovno vojno še vedno živi, in je ponosna, da so slovenski partizani in domačini pomagali marsikateremu sestreljenemu pripadniku zavezniških zračnih sil.

Glede aktualne problematike o podhranjenosti slovenske vojske je Katičeva danes izrazila zadovoljstvo, da je državi po več let trajajočem padanju obrambnih izdatkov lani vendarle uspelo doseči njihovo zvišanje. V svojih sklepih je vlada tudi jasno zapisala namero za zagotovitev nominalne rasti obrambnega proračuna od 20 do 30 milijonov evrov na leto (od pet do osem odstotkov na leto), pri čemer je vmesni cilj 1,2 odstotka BDP v naslednjem 10-letnem obdobju.

»Te zaveze vlade ob spodbudnih gospodarskih kazalnikih dajejo več možnosti za postopno dvigovanje sredstev, namenjenih obrambi. To bo omogočilo tudi posodobitev vojske ter s tem zagotoviti višjo nacionalno varnost in varnosti zavezništva, katerega del smo tudi mi,« je povedala Katičeva in dodala, da slovenska vojska temelji na pripadnosti domovini, tovarištvu in izročil preteklenih generacij, predvsem borcev generala Maistra, partizanskega boja in osamosvojitve.

Zbrane sta nagovorila še veleposlanik pri zvezi Nato Jelko Kacin in žužemberški župan Franc Škufca.