Velika noč letos brez šunke?

Predsednik republike Janez Drnovšek je v velikonočni poslanici predlagal, da bi tokrat praznovali drugače - s sprehodom v naravi ali duhovnim prečiščenjem, s čimer bomo prizanesli tudi živalim.

Objavljeno
05. april 2007 17.50
Ljubljana - Predsednik republike Janez Drnovšek je na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj objavil velikonočno poslanico, v kateri je vsem zaželel, naj praznike preživijo v miru in prijazni družbi. Dodaja, da se šunki lahko tudi izognemo, za velikonočno vzdušje bi po njegovih besedah morali zadoščati pirhi. Drnovšek še predlaga, da bi tokrat praznovali drugače - s sprehodom v naravi ali duhovnim prečiščenjem, s čimer bomo prizanesli tudi živalim.

Drnovšek meni, da bi bilo nasploh lepše, ko se verski prazniki "ne bi ravno identificirali s šunkami in podobnimi neduhovnimi simboli". Sprašuje se, ali mora res veliko živali umreti zato, da bomo "praznovali višjo zavest in se ob tem skušali tudi sami duhovno dvigniti".

Pojedine po besedah Drnovška nimajo veliko skupnega z duhovnostjo. Razumljivo je, da so v določenih zgodovinskih obdobjih, ko je ljudem primanjkovalo hrane, tudi verske praznike obeležili s hrano, vendar pa bi po njegovem mnenju "takšne materialne priveske ver zdaj že lahko pustili za sabo". Prava duhovnost jih ne potrebuje, vere, ki potrebujejo takšno identifikacijo, pa so ostale na sorazmerno nizkem nivoju zavedanja, še piše Drnovšek v svoji poslanici.

Drnovšek zato predlaga, naj tokrat poskusimo praznovati drugače - izkoristimo priložnost za sprehod v naravi, za duhovno prečiščenje, za iskanje notranjega miru. Dodaja, naj bomo prijazni in dobri do svojih bližnjih, do sosedov, do vseh sotrpinov tega sveta, tudi do živali. "Prizanesimo jim tokrat s svojo mesenostjo in se poizkusimo dvigniti nad preživele vzorce preteklosti," še piše Drnovšek in dodaja, da bomo tako napravili nekaj dobrega za svoj duh in za telo.