Velika Polana: rekordne naložbe v deželi štorkelj

V petih letih so v razvoj vložili skoraj 8 milijonov evrov. Obnovili so tudi domačijo pisatelja Miška Kranjca.

Objavljeno
20. november 2011 11.36
Posodobljeno
20. november 2011 11.40
I. G. , Murska Sobota
I. G. , Murska Sobota
Velika Polana − V tej podeželski prekmurski občini so v petih letih v urejanje komunalne infrastrukture, ohranjanje naravnega okolja in kulturne dediščine ter razvoj turizma vložili kar 7,833 milijona evrov. Več kot polovico denarja so pridobili na evropskih razpisih, največ s področja varovanja narave (Natura 2000) in ohranjanja naravne in kulturne dediščine.

Danes so vse naložbe odprli in jih predali namenu. V petih letih so zgradili skoraj 23 kilometrov dolgo kanalizacijsko omrežje, čistilno napravo, 5,2 kilometra pločnikov in 3760 metrov kolesarskih stez ter obnovili cesto do Hotize in Gomilic. V okviru projekta Dežela štorkelj − destinacija Natura 2000, so zgradili središče za interpretacijo naravne in kulturne dediščine, katerega središčna točka je park Dežela štorkelj. Obnovili so tudi domačijo pisatelja Miška Kranjca in Copekov mlin, vaško kulturno dvorano pa za potrebe kulturne dejavnosti in turizma preuredili v sodoben audiovizualni center.

V okviru prireditev se je danes v Veliki Polani končalo tudi srečanje mladih ornitologov iz vse države. Tema srečanja je bila bela štorklja, ki gnezdi v tej občini, in sobivanje človeka s to ptico.