Velika večina glasov za Manico Janežič Ambrožič

Med kandidatoma za odgovornega urednika informativnega programa je dolgoletna voditeljica dnevnika dobila 70-odstotno podporo.

Objavljeno
07. marec 2018 23.08
De. P., STA
De. P., STA
Ljubljana – Člani uredništva informativnega programa Televizije Slovenija so se izrekli o kandidatih za odgovornega urednika. Večinsko, 70-odstotno podporo so namenili voditeljici dnevnika na TVS Manici Janežič Ambrožič. Njenega protikandidata, urednika v informativnem programu Valentina Areha pa je podprlo 34,4-odstotka tistih, ki so glasovali.

Kot so za STA pojasnili na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), je lahko namreč vsak član uredništva obkrožil enega ali pa tudi oba kandidata.

Janežič Ambrožičeva je za STA po glasovanju dejala, da je za podporo hvaležna. »Če bom imenovana, se zavedam, da je pred menoj težko in odgovorno delo,« je navedla. Poudarila je svojo zavezanost javnemu RTV-servisu in dodala, da se zaveda njegovega pomena za družbo.

Mnenje članov uredništva informativnega programa direktorice TVS Ljerke Bizilj namreč ne zavezuje pri odločitvi, katerega kandidata bo predlagala v imenovanje generalnemu direktorju RTVS Igorju Kaduncu.

Če bi direktorica TVS predlagala kandidata, ki ni dobil pozitivnega mnenja večine članov uredništva, bi imela večina članov pravico predlagati v imenovanje generalnemu direktorju kandidata, ki je dobil njihovo pozitivno mnenje, o čemer morajo obvestiti programski svet RTVS. V tem primeru bi Kadunc izbral kandidata po pridobitvi soglasja sveta.

Kadunc je sicer že sredi lanskega leta zaradi odmevnega primera Thompson predlagal tudi razrešitev Biziljeve, a ni dobil podpore programskega sveta. Sprva je bila zaradi tega primera v igri razrešitev tedanje odgovorne urednice informativnega programa televizije Jadranke Rebernik, vendar ji je Biziljeva najprej stopila v bran. Januarja letos pa je Kadunc sprejel sklep o razrešitvi Rebernikove, in to na predlog Biziljeve.

Trenutno je na čelu informativnega programa TVS kot vršilec dolžnosti Vanja Vardjan.