Velika večina zobzdravnikov za odcepitev od zdravnikov

Zobozdravniki želijo finančno, prostorsko in kadrovsko samostojnost v lastni zbornici.

Objavljeno
22. marec 2018 20.53
Ljubljana15.10.2009 - zobozdravnik.foto:Blaž Samec/DELO
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana – Več kot polovica od 1958 slovenskih zobozdravnikov ali kar 80 odstotkov tistih, ki so v anketi sodelovali, se je izreklo za odcepitev od zdravniške zbornice in ustanovitev ločene zbornice za zobozdravnike. Na včerajšnji skupščini skupne zbornice odločitev še ni bila na dnevnem redu, ker je treba najprej pripraviti pravne podlage.

Odcepitev zobozdravnikov od zdravnikov je bila nazadnje aktualna leta 2011, ko je bila predsednica zbornice Gordana Kalan Živčec, vendar je takrat vlada, s katero so bili zobozdravniki že dogovorjeni za zakonske spremembe, predčasno padla in iz vsega skupaj ni bilo nič. Podobno je sicer tudi zdaj, a so zobozdravniki že pred tem izvedli anketo, ki so jo včeraj predstavili na skupščini zdravniške zbornice.

Utesnjeni in zapostavljeni

Od 1958 zobozdravnikov je v anketi sodelovalo 1022 zobozdravnikov, med katerimi se jih je kar 821 (80,3 odstotka) izreklo za ustanovitev ločene zobozdravniške zbornice z lastnimi javnimi pooblastili, finančnim poslovanjem in lastnimi prostori znotraj obstoječe stavbe, ki jo imajo skupaj z zobozdravniki. Zakaj bi se odcepili?


»Povsod po Evropi, razen v Italiji, imajo zobozdravniki svojo zbornico,« pravi Marko Bitenc. Foto: Uroš Hočevar/Delo

»V skupni zbornici problematika zobozdravnikov ni dovolj poudarjena. Denimo, pravilniki so bolj pisani na kožo zdravnikom. Z medicinci se pogajamo, da bi dosegli večjo avtonomijo, ki bi omogočila večjo samostojnost na področju kadra, prostorov, vsebinskega odločanja, javnih pooblastil in financ. Na zbornici imamo, na primer, zobozdravniki le eno sobo in eno tajnico,« je utesnjenost zobozdravnikov v skupni zbornici opisal Krunoslav Pavlović, predsednik zobozdravnikov.

Pojasnil je, da anketa pomeni le poizvedovanje pri članstvu in je podlaga za to, da bo posebna delovna skupina zobozdravnikov v sodelovanju s strokovnimi službami zbornice lahko pripravila pravne podlage za odcepitev. Ko bo pripravljeno vse, bo o odcepitvi referendum. Do takrat je po oceni Pavlovića še približno dve leti, saj mora politika spremeniti zakon. »V vmesnem času bomo poskušali vzpostaviti večjo avtonomijo znotraj skupne zbornice. Najprej, še pred poletjem, pa bomo sklicali zbor zobozdravnikov,« je povedal.

Dve pomembni vprašanji

Zdenka Čebašek Travnik
, predsednica (skupne) zdravniške zbornice, je v sredo o namerah zobozdravnikov sklicala pogovor. »Poskušala sem dobiti odgovor na dve bistveni vprašanji: kaj bi jim bilo ločeno boljše kot v skupni zbornici in kako si predstavljajo večjo avtonomijo znotraj sedanje zbonice? Nisem dobila odgovora. Legitimno je, da imajo predlog za odcepitev. Ne bom jih pri tem ovirala, kaj je zanje bolje, pa ne vem,« je dejala.


Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik. Foto: Tomi Lombar/Delo

Zobozdravniki, ki jih je med 10.745 člani zdravniške zbornice okoli petina (1958), v skupno blagajno prispevajo 18 odstotkov denarja s članarino, od ministrstva pa prihaja tudi denar za njihov del javnih pooblastil. »Do zdaj nismo vodili ločenih financ za zdravnike in zobozdravnike,« je pojasnila Čebašek Travnikova. Ali bodo imeli zobozdravniki po načrtovani ločitvi več ali manj denarja kot zdaj, je težko reči. »Vsebinskih sprememb glede javnih pooblastil ne bo, to je cehovska stvar,« je dejal Pavlović.

Povsod v EU zobozdravniki in zdravniki ločeni

»Sem zagovornik prizadevanj, da zobozdravniki ustanovijo lastno zbornico. V Sloveniji so zgodovinske okoliščine take, da smo zdravniki in zobozdravniki skupaj, drugod po Evropi pa imajo, razen v Italiji, vsak svojo zbornico. Pri svojem delu nimamo veliko skupnega. Zobozdravniki so poseben poklic, kot so poseben reguliran poklic tudi farmacevti, medicinske sestre, fizioterapevti. Vsak reguliran poklic ima svojo zbornico. V zdravniški zbornici zdaj veliko časa porabimo za reševanje zadev zobozdravnikov,« je dejal Marko Bitenc, predsednik skupščine zbornice. Ali bo zdravniška zbornica manj močna in vplivna, če zdravniki in zobozdravniki ne bodo skupaj? »Moč ni odvisna od števila članov, ampak od načina dela in homogenosti članstva,« meni Marko Bitenc.