Velikan na Cerju dobiva tudi vsebino

Zbirka v njegovi notranjosti se bogati, danes na Cerju tudi praznovanje dneva miru s predsednikom države.

Objavljeno
21. september 2013 11.42
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Miren – Potem ko so pred dvema letoma uradno odprli pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju in lani ob njem poskrbeli še novo dostopno pot, razgledišče ter prvo začasno razstavo o prvi svetovni vojni, se zdaj vendarle bogati tudi zbirka v notranjosti 21 metrov visokega velikana v štirih nadstropjih.

Po besedah župana občine Miren-Kostanjevica Zlatka Martina Marušiča so namreč v okviru projekta Pot miru, ki sodi v program čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Italijo med leti 2007 in 2013, pridobili 73.000 evrov, s čimer so postavili multimedijsko opremo v prvem nadstropju spomenika, kjer je predstavljeno obdobje prve svetovne vojne.

»V pritličju že deluje opremljena konferenčna dvorana za okrog 50 ljudi, začasno razstavo o prvi svetovni vojni pa smo preselili v drugo nadstropje. Že v prihodnjem letu nadaljujemo z opremljanjem višjih nadstropij, ki se osredotočajo na obdobje med obema svetovnima vojnama s poudarkom na delovanju organizacije TIGR, na drugo svetovno vojno ter osamosvojitveno vojno. Nad vsebino zbirk bo bedel Muzej novejše zgodovine,« pravi Marušič.

Po njegovih besedah sodelujejo tudi v projektu CAMA, Centra za severno jadransko vojaško arhitekturo, čigar cilj je preoblikovati dediščino vojaških zgradb tako, da bo vojaška arhitektura, nekoč simbol sporov, postala generator obnove in sodelovanja med regijami in državami. Tudi ta projekt sodi v čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Italijo, v občini pa so na ta račun prišli do 118.000 evrov, ki jih bodo med drugim porabili za vzpostavitev informacijske točke, postavitvijo zaslona na dotik za interaktivno podajanje informacij ter predvideni pedagoški program, s čimer bi oglede razstave omogočili tudi mladim. Vse vsebine bodo prevedene italijanščino, angleščino in nemščino.

Kot napoveduje Marušič, bo od letošnjega oktobra pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju ob koncih tedna odprt tudi za širšo javnost. »Že zdaj Cerje obiskujejo ljudje iz vse Slovenije, od mladih do upokojencev. Doslej smo spomenik odpirali po dogovoru, odslej pa bo ne bo več tako. Za večje skupine ga bomo po predhodnem dogovoru odprli tudi med tednom,« zatrjuje.

Dodaja, da bodo nekatere prostore ob spomeniku tudi oddajali, saj so bili večkrat deležni kritik, češ da ob Cerju ni dodatne turistične ponudbe. »Tu bo deloval tudi Turistično informacijski center in pričakujem, da se bodo ponudniki med seboj povezali. Razmišljamo pa tudi, da bi enkrat na teden na Cerju vrteli filme o prvi svetovni vojni,« pravi župan.