Velikega Viharnika ne bo na Barcolani

Krmarja Dušana Puha okrcali, ker je vkrcal Gašparja Mišiča, nastop na Barcolani pa Telekomu ni v interesu.

Objavljeno
26. september 2013 18.24
mali/ Regata 2
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Velikega Viharnika letos ne bo na Barcolano. Tako so nam potrdili v Telekomovi službi za odnose z javnostjo, češ da ga »preusmerjajo v mirnejše vode«. Tako so se odločili takoj po tem, ko je krmar in legendarni jadralec Dušan Puh na diplomatski regati nanj vkrcal Gašparja Gašparja Mišiča in zato nekaj dni pozneje dobil »ukor« iz Ljubljane.

Neuradno smo iz virov, ki so blizu posadki Velikega Viharnika, izvedeli, da sta Puhova odločitev in povabilo predsednika uprave Luke Koper močno razjezila vrhove Telekoma. Še bolj zato, ker je domnevno Dušan Puh na 19,2 metra dolgo super maxi jadrnico povabil tudi koprskega župana Borisa Popoviča, ki se jadranja sicer ni udeležil, prišel pa je na večerno slovesnost podelitve nagrad diplomatske regate v Izoli. Dušan Puh je moral dokazovati, da Popoviča na jadrnici ni bilo, smo izvedeli.

Ko smo prvič vprašali Telekom, ali Velikega Viharnika res ne bo na največjo regato v Evropi, smo dobili odgovor, da so število njegovih nastopov zmanjšali, ker je bil velik del leta v popravilu. »Poleg tega je že precej v letih in zato nekonkurenčen sodobnejšim, večjim in precej hitrejšim jadrnicam. Čeprav je naš nekdanji regatni šampion še vedno v solidni formi za svoja leta, na tako velikih regatah, kot je Barcolana, ne more več upati na zmagoslavje. Zato ga preusmerjamo v mirnejše vode,« je odgovoril Boris Ziherl iz Telekomove službe za odnose z javnostjo.

35.000 evrov na leto za privez in vzdrževanje

Dušan Puh, ki je zaposlen v Telekomu, je povedal, da se je regatnik pod njegovim vodstvom vseskozi uvrščal med prvih 15, čeprav je to edina jadrnica, ki še ima aluminijast jambor med prvimi 100 na Barcolani. Izdelana je bil leta 1992 in je že povsem amortizirana tekmovalna jadrnica. Zadnja leta je dvakrat dosegla celo četrto mesto, trikrat je bila uvrščena med prvih deset, skratka, dosegala je »čudežne« rezultate in o njej je bilo vedno veliko besed.

Edini pravi dodatni strošek, ki bi ga imel Telekom, bi bilo plačilo 850 evrov za startnino, vendar so tekmovalci menda pripravljeni dobiti plačnika startnine drugje, če je Telekom ne zmore. Drugih stroškov (posadke, denimo) Telekom nima, kljub temu pa mora odšteti približno 35.000 evrov na leto za privez in vzdrževanje ter ga že več let zaman poskuša prodati. Obstaja zelo majhna verjetnost, da bi ga kdo želel kupiti. Ena od možnosti je, da bi jo prevzela fakulteta za pomorstvo ali srednja pomorska šola, ki sta v preteklosti že nameravali kupiti šolsko jadrnico.

S takšno bi vsaj deloma uresničili svoje načrte, vendar bi morali imeti dovolj denarja za njeno vzdrževanje. Vsekakor ima Viharnik več možnosti za to, da bo prodan, če bo nastopal na regatah, kot če bi ga povlekli na suho in bi še hitreje propadal. Viharnika Telekom uporablja za vrsto marketinških poslov in nanj vabi poslovne partnerje, saj je na njem vedno precej bolj sproščeno vzdušje kot v pisarni ali restavraciji.

Neudeležba na Barcolani ni povezana z zunanjimi vzroki

Na Viharnika so minula leta zelo radi zahajali slovenski ministri (v času diplomatskih regat), tako da so bili na njem večkrat Igor Lukšič, Samuel Žbogar in Dragutin Mate. Dušanu Puhu se ni zdelo nikoli smiselno, da bi odrekel gostoljubje tako pomembnim in znanim ljudem, saj so s svojo navzočnostjo vzbujali dodatno zanimanje za jadrnico in njeno veliko rdeče (Mobitelovo) jadro - dženaker.

Katarina Prešeren nam je včeraj odgovorila še na nekaj od dodatnih, podrobnejših vprašanj. Zagotovila je, da so Viharnikov urnik prilagodili in omejili nastopanje na regatah že v začetku tega leta. »Glede na popravila v zadnjem obdobju smo ocenili, da nastop na Barcolani ni v primarnem poslovnem interesu družbe, pri tem pa se ne moremo prilagajati najrazličnejšim zasebnim interesom. Neudeležba na letošnji Barcolani nikakor ni povezana s kakšnimi zunanjimi vzroki, na katera namigujejo vprašanja.«

Dodala je, da Velikega Viharnika uporabljajo, kadar je le mogoče za srečanja s poslovnimi partnerji. »Na njegovem krovu so dobrodošli tako predsedniki kot člani uprav ali župani, v takšnih primerih pa želimo vedno zagotoviti, da je gostitelj predstavnik vodstva družbe,« je navedla Katarina Prešeren.

Naj dodamo, da predstavnika vodstva Telekoma na diplomatski regati ni bilo. Nismo pa dobili odgovora, v čem je pravi vzrok odpovedi nastopa na Barcolani glede na dejstvo, da Telekom ne bi imel posebnih stroškov za tokratni (še zmeraj promocijski) nastop.