Veliki finale obračuna z ravnateljico

V vrtcu Šmarje pri Jelšah so se poravnali z nezakonito odpuščeno delavko, zdaj pa tožijo bivšo ravnateljico.

Objavljeno
30. november 2017 19.21
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Otroški vrtec Šmarje pri Jelšah je pred dobrima dvema letoma pretresla zgodba s podpisi tretjine zaposlenih o domnevnem nasilju nad otroki. Pristojni organi tega nikoli niso potrdili, tudi zaradi oddaljenosti primerov, zaposleni so se zadovoljili z zamenjavo ravnateljice Marte Drofenik. Svet zavoda pa zdaj hoče dokončati začeto in od nje na sodišču zahteva dobrih 27.000 evrov.

Policija in različni inšpektorati so si v začetku leta 2015 podajali kljuke v vrtcu in zasliševali zaposlene glede domnevnega neprimernega ravnanja in nasilja nad otroki. Pokazalo se je, da so se dogodki zgodili že pred leti, otrok, ki so bili domnevno žrtve nasilja, sploh ni bilo več v vrtcu, ena takrat zaposlena je bila že v pokoju. Na koncu je postalo jasno, da so bili ključni problem v vrtcu odnosi med zaposlenimi, inšpektorat za delo pa je odkril vrsto nepravilnosti. Svet zavoda, ki ga je takrat vodila Zlatka Pilko, se je odločil za razrešitev ravnateljice Marte Drofenik, čeprav bi se ji mandat iztekel čez pol leta.

Svet zavoda, v katerem Pilkova ostaja kot članica ustanovitelja, je proti Drofenikovi lani vložil odškodninsko tožbo, poravnalni narok v sredo ni uspel. Zahtevajo dobrih 27.000 evrov odškodnine, ker je Drofenikova nezakonito odpustila nosečo delavko, ko je vrtec vodila že Jelka Kitak, pa je vrtec z odpuščeno delavko sklenil poravnavo. Da jo mora odpustiti, je sicer zahteval prav svet zavoda, saj je delavko, ki ni imela ustrezne izobrazbe, Drofenikova leta 2012 zaposlila za nedoločen čas. Inšpektorat za delo je primer zaposlitve opazil, vendar je uvedba postopka o prekršku zastarala.

Starš ali prizadeti zaposleni?

Delavka je zaposlitev za nedoločen čas dobila po enem letu zaposlitve za določen čas, zahtevane diplome pa ob zaposlitvi 1. septembra 2012 ni pokazala. Drofenikovo je na to, da zaposlena nima ustrezne izobrazbe, septembra 2014 opozoril eden od staršev po elektronski pošti, so maja lani zapisali v vrtcu. Danes je znano, da nihče od otrok v šmarskem vrtcu takrat ni imel očeta z imenom Matej Novak. Kdo je sporočilo poslal, ni znano, so pa v tistem času v vrtcu in o njem anonimke krožile z veliko hitrostjo.

Lanski zapisnik iz vrtca kaže, da je Drofenikova delavki dala več mesecev časa, jo večkrat pozvala, naj dokaže, da je diplomirala, poizvedovala je tudi na fakulteti, od koder so sporočili, da študija še ni končala. Delavka je po elektronski pošti prosila, ali ji lahko podaljšajo rok za dostavo dokazila do 9. januarja 2015. Pet dni po roku je nekdanji ravnateljici prinesla potrdilo, da je noseča. V tem času je svet zavoda že zahteval od Drofenikove, naj delavko odpusti. Drofenikova je vedela, da lahko nosečo delavko odpusti le, če ima dovoljenje inšpektorata za delo. Danes zadeve ne komentira, takrat pa je omenjala, da je inšpektorat z odgovorom zelo zavlačeval. Zatrjevala je, da je od inšpektorata dobila ustno soglasje, zato je delavki izredno odpovedala pogodbo o zaposlitvi 19. januarja 2015. Dva dni kasneje je inšpektorat soglasje za odpoved res izdal.

Nadaljevanje na sodiščih

Nato pa so na inšpektoratu ugotovili, da so delavki pogodbo odpovedali že pred njihovim soglasjem, inšpektor je tudi na delovnem sodišču zanikal, da je dal ustno soglasje za odpoved, zato je bila ta nezakonita. Odpuščena delavka je vrtec tožila. Svet zavoda se je odločil za poravnavo, sklenili so jo aprila lani in delavki plačali dobrih 21.000 evrov. Del poravnave je bila tudi odločitev, da vrtec odstopi od kazenske ovadbe zaradi goljufije proti delavki, ki jo je vložila še Drofenikova. Svet zavoda je od kazenske ovadbe odstopil, ker naj bi bila uspešnost postopka negotova.

Vrtec zdaj toži Drofenikovo za ves denar za poravnavo z vsemi stroški vred. Drofenikova se je o sporni odpovedi ves čas posvetovala z odvetnico Barbaro Prevolšek, ki je v tem postopku drugotožena. Zdaj ima Drofenikova odvetnika Alena Nagliča, ki pričakuje zavrnilno sodbo: »Vrtec želi svoje napake v postopku pred delovnim sodiščem v celoti prevaliti na tožene stranke, kar je nedopustno in neupravičeno. Poravnali so se za nerazumni znesek, brez upoštevanja vseh okoliščin.« Sojenje se bo nadaljevalo februarja.