Veliko čuta za pomoč soljudem

Medalje za hrabrost in požrtvovalnost: nagrajeni so bili policistka, 14 policistov in dva občana.

Objavljeno
21. december 2015 22.10
Na Policijski akademiji sta podelila medalje policistom za hrabrost in požrtvovalnost. generalni direktor Marjan Fank in in ministrica Gyorkas Žnidar.V Ljubljani 21.12.2015[policija,priznanja,policijska akademija]
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – V izrednih situacijah se ljudje odzovejo različno, nekateri pa po službeni dolžnosti ali le zaradi svojega poguma pri pomoči drugim tvegajo tudi svoje življenje. Danes sta generalni direktor policije Marjan Fank in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar takšnim podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost.

Požrtvovalnost policije je v javnosti pogosto spregledana, čeprav dejanja policistov kažejo, da je med njimi še vedno veliko čuta za pomoč soljudem, brez česar se po njegovem mnenju poklica policista ne da opravljati, je med drugim poudaril Fank. Medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost so prejeli dva občana, policistka in 14 policistov. Peter Pekolj je že kot kandidat za policista nadzornika državne meje v zadnjem trenutku pred samomorom rešil žensko, ki je visela z balkona v četrtem nadstropju stanovanjskega bloka. Da jo je lahko zgrabil, se je moral s celotnim telesom nagniti čez ograjo, pri čemer bi lahko padel tudi sam.

Vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Kranj Boštjan Perko je pomagal pri oživljanju starejšega domačina, ki je negibno ležal na ulici in ni več dihal. Nekaj občanov je poskusilo z masažo srca, sam pa je pohitel v bližnji gasilski dom po defibrilator, s katerim so moškemu nato rešili življenje.

Vodja policijskega okoliša na PP Škofja Loka Branko Korošec je med patruljiranjem ob reki Sori opazil prazen invalidski voziček, ob bližnjem potoku pa njegovega lastnika, ki je že ležal do pasu v blatu. Ker je bil možakar pretežek, da bi mu lahko sam pomagal, je za pomoč prosil stanovalca bližnje hiše. Skupaj jima je invalida, ki se je iz minute v minute bolj pogrezal, nazadnje le uspelo izvleči iz blata.

Ko so policisti spomladi sprožili iskanje pogrešanega jadralnega zmajarja, jim je pomagal avstrijski državljan Martin Koller in s svojim žirokopterjem odletel v pregled kritičnega območja med Stolom in Golico, čeprav so bile razmere za letenje izjemno zahtevne, so tudi pojasnili na policiji. Še istega dne je sporočil točne podatke o lokaciji pogrešanega, ki ga je – na žalost mrtvega – našel v Karavankah.

Kranjska policista Elidijan Hodžić in Damir Guberinić sta julija iz razgretega avtomobila, parkiranega na vročem soncu pred trgovskim centrom, rešila majhnega, že povsem dehidriranega in življenjsko ogroženega otroka, ki je bil zaklenjen v vozilo in je že izgubljal zavest. Pomočnik komandirja s policijske postaje PP Zagorje ob Savi Marko Kaluder pa je v svojem prostem času v Trbovljah pomagal starejšemu občanu, ki je doživel epileptični napad.

Takšnih zgodb je še nekaj, policisti in tudi občani so tako med drugim reševali ljudi iz potapljajočih avtomobilov in preprečevali samomore, posredovali pa so tudi pri evakuaciji stanovalcev iz gorečega bloka.