Veliko zanimanje za projekt letalskega muzeja v obliki piramide

Projekt aeronavtičnega muzeja, ki naj bi ga postavili na severnem Primorskem, dobiva vse jasnejšo podobo. Vrednost postavitve pa je prvotnih 36 milijonov evrov že presegla.

Objavljeno
25. januar 2007 21.05
Z letalskim sejmom so začeli lansko leto
Nova Gorica - Projekt aeronavtičnega muzeja skupščine Zahodnoevropske unije, ki naj bi ga postavili na severnem Primorskem, dobiva vse jasnejšo podobo. "Naša želja je, da letalski muzej stoji nekje na Ajdovskem ali Goriškem, zato bomo v dveh tednih pripravili akt o ustanovitvi zasebnega zavoda in do poletja pridobili potrebne študije," je po današnjem sestanku s pobudniki projekta in zainteresiranimi podjetji povedala direktorica območne gospodarske zbornice za severno Primorsko Mirjam Božič.

Na severnem Primorskem vlada za projekt letalskega muzeja, ki bo imel, kot je po besedah Božičeve že odločeno, obliko piramide, veliko zanimanje. Tako je že jasno, da bodo med ustanovitelji zasebnega zavoda družbe Hit, Salonit Anhovo, Primorje, Pipistrel, Alpine Mayreder in evropski letalski klub, je povedala Božičeva. Ustanavljanje zavoda bo koordinirala območna gospodarska zbornica za severno Primorsko, ki že ima podobne izkušnje z ustanavljanjem Visokošolskega in raziskovalnega središča Primorske.

V prihodnjih 14 dneh bodo skušali k sodelovanju pritegniti še druga podjetja, v zavod pa se bodo lahko vključile tudi javne institucije, je pojasnila Božičeva. Po njenih besedah bo vsak izmed ustanoviteljev sprva vložil 20.000 evrov, s čimer bodo financirali pripravo študij o ekonomski izvedljivosti projekta in najprimernejši lokaciji.

Kje bo stala piramida, bo tako predvidoma znano do poletja, ko bodo študije končane, je zagotovila Božičeva. Zaenkrat so v igri še vse lokacije, tako Ajdovščina, kjer je občinski svet že decembra podprl ureditev letalskega muzeja, kot več možnosti na Goriškem, je dodala. Po današnjem sestanku v Novi Gorici je tudi jasno, da bo postavitev letalskega muzeja v obliki piramide stala precej več od sprva predvidenih 36 milijonov evrov. "Danes smo govorili o okoli 80 milijonih evrov," je pojasnila Božičeva.

Kot je znano, je ideja o ureditvi evropskega aeronavtičnega muzeja, v katerem bi bilo razstavljenih okoli 300 letal, stara že več let, njen pobudnik pa je poslanec in član odbora za obrambo Zahodnoevropske unije Zmago Jelinčič. Po okvirnem konceptu bi imel muzej, v katerem bi zaposlitev dobilo 400 oseb, obliko enakostranične steklene piramide, ki bi bila z 148 metri višja tudi od Keopsove piramide. V muzeju bi predstavljali zgodovino letenja ter evropske letalske in vesoljske tehnologije, razstavne eksponate pa bi zagotovile evropske države.

Ob raketah, modelih večjih letal in drugih eksponatih bi turiste privabila predvsem dodatna ponudba, kot so restavracije, energetska točka v središču piramide in različni simulatorji letenja. Glavnino dejavnosti bi tako predstavljal nekakšen adrenalinski park, ki bi muzeju omogočil "preživetje", poudarjajo snovalci muzeja. Letalski muzej bi lahko bil uspešen, če bi ga vključili v širšo igralniško-zabaviščno destinacijo megazabavišča, ki ga na Goriškem nameravata postaviti družbi Hit in Harrah's Entertainment, pa so prepričani v Forumu za Goriško.