Veselinovič začel postopek za razrešitev Meška

Direktor STA Bojan Veselinovič je začel postopek za razrešitev Boruta Meška s funkcije odgovornega urednika STA. Direktor je z začetkom postopka seznanil Meška in mu posredoval obrazložitev hujše kršitve njegovih obveznosti.

Objavljeno
13. oktober 2009 23.16
Borut Meško, novi odgovorni urednik STA
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Borut Meško za komentarje ni dosegljiv, odzvalo pa se je zastopstvo uredništva STA.

Skladno z veljavno ureditvijo je Bojan Veselinovič danes zaprosil zastopstvo uredništva STA za oblikovanje mnenja uredništva o predlagani razrešitvi s funkcije odgovornega urednika Slovenske tiskovne agencije (STA). Zastopstvo ga je v skladu s s statutom uredništva STA povabilo na pogovor s predlagateljem in odgovornim urednikom.

"Sam ob tej priložnosti lahko povem le to, da mi Borut Meško do 5. oktobra 2009, kljub dvema pisnima pozivoma (prvič 22. julija 2009 in nato še 14. septembra 2009), ni v pisni obliki izročil Programa prilagajanja STA spremembam na medijskem trgu, in sicer po uredniški plati," je zapisal Veselinovič.

Vodja zastopstva uredništva STA Mihael Šuštaršič je v pismu zaposlenim pojasnil, da se je začel postopek v skladu z zakonom o medijih, notranjimi akti STA in statutom uredništva STA, po katerem mora uredništvo direktorju posredovati svoje mnenje do predloga o razrešitvi.

V skladu s statutom postopek vodi zastopstvo, ki mora opraviti pogovore s predlagateljem, se pravi direktorjem in odgovornim urednikom, nato pa se opredeli do predloga. Zatem razpiše tajno glasovanje uredništva o tem stališču zastopstva. V skladu s statutom uredništva lahko o stališču zastopstva glasujejo vsi člani uredništva in sicer tako, da se opredelijo za ali proti temu stališču.

Glasovanje je veljavno, če se ga udeleži več kot polovica vseh upravičencev do glasovanja, stališče zastopstva pa je sprejeto, če zanj glasuje več kot polovica tistih, ki so glasovali, je pojasnil Šuštaršič.

"Danes smo že opravili pogovor z direktorjem, želeli pa smo ga opraviti tudi z odgovornim urednikom. Odgovoril nam je, da se danes pogovora ne more udeležiti. Nato smo mu ponudili pogovor v petek, vendar pa je odgovorni urednik predlagal pogovor v prvi polovici prihodnjega tedna. Sestanek odgovornega urednika z zastopstvom bo zdaj v ponedeljek ob 16. uri," je pojasnil vodja zastopstva.

Po njegovih besedah želijo v zastopstvu v prvi vrsti postopek izpeljati korektno in z odprtim dialogom, hkrati pa zavračajo očitke o pristranskosti, ki jih je danes v pisnem sporočilu zastopstvu posredoval odgovorni urednik Meško. Šuštaršič je ob tem opozoril, da je zastopstvo Meška že 29. maja zaradi njegovih dejanj pisno pozvalo k odstopu, "a Meško na to doslej ni odgovoril niti z besedo".

Prav tako so ga k odstopu s posebno pisno izjavo 4. junija pozvali tudi uredniki, je pojasnil vodja zastopstva in dodal, "da se zastopstvo z Meškovim vodenjem uredništva ni strinjalo praktično že od vsega začetka njegovega mandata pred dobrima dvema letoma, kar je tudi vseskozi vztrajno ponavljalo".

Zastopstvo je bilo po Šuštaršičevih besedah vedno odprto za sestanek z odgovornim urednikom za urejanje perečih razmer in ga je k sestanku vedno znova tudi pozivalo. Toda odgovorni urednik Meško na tovrstne pozive ni odgovarjal. Ponedeljkovo srečanje bo tako tudi prvo uradno srečanje odgovornega urednika Meška z zastopstvom, je pismo zaposlenim zaključil vodja zastopstva.