Veselko proti Djilasovi: PG Kranj še brez vodstva

Ivana Djilas, ki je bila pred več kot pol leta imenovana za novo direktorico Prešernovega gledališča v Kranju, včeraj ni prevzela mandata. Pred dnevi je upravno sodišče ugodilo tožbi zdaj že bivšega direktorja Boruta Veselka, ki je kot neizbrani kandidat za direktorja gledališča izpodbijal sprejeto odločitev kranjskega mestnega sveta.

Objavljeno
01. februar 2011 22.51
Prešernovo gledališče kranj
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Kranj – Postopek imenovanja direktorja gledališča bodo na občini proučili in se na seji mestnega sveta 16. februarja odločili o nadaljnjih dejanjih, med drugim bodo takrat imenovali v. d. direktorja gledališča. Do takrat bo gledališče kot začasna vodja vodila Mirjam Drnovšček, ki sicer v njem skrbi za marketing in odnose z javnostjo. Upravno sodišče je s sodbo odpravilo sklep kranjskega mestnega sveta o imenovanju Ivane Djilas za direktorico Prešernovega gledališča za petletni mandat, so sporočili iz kabineta kranjskega župana Mohorja Bogataja.

Sodišče je ugotovilo, da sklep o izbiri kandidata za direktorja ne vsebuje ustrezne obrazložitve, niti pravnega pouka, zato bodo morali o tem na mestni občini ponoviti postopek. Borut Veselko včeraj ni hotel komentirati sodbe, izjav pa ne daje do dogovora z mestno občino in »da ne bo slabe volje«. Po Veselkovem mnenju ne gre za velik spor, upa pa, da bodo zadevo rešili sporazumno.

Ivana Djilas je naštela več očitkov na račun Veselkovega vodenja gledališča. Ob povečanju števila zaposlenih v času Veselkovega vodenja gledališča je izpostavila zmanjšanje števila premier s šest na štiri na sezono, manjši obisk v gledališču, ministrstvo za kulturo je gledališču leta 2009 znižalo znesek sofinanciranja. Veselko je poleg tega 145.000 evrov porabil za opremo pisarn in garderob, čeprav bi jih moral porabiti za nujno obnovo odrske tehnike, ki je v zelo slabem stanju. Poleg tega je bil Veselko plačan tudi za delo igralca, čeprav je bil direktor, je še dodala Djilasova. Če se ugodi Veselkovemu izsiljevanju za zaposlitev v gledališču po izteku njegovega mandata direktorja, bo še premislila, ali bo vztrajala pri kandidaturi za direktorico.

Uroša Korenčana, ki je v času prejšnjega župana vodil oddelek za družbene dejavnosti na Mestni občini Kranj in je tudi vodil postopke izbire direktorja, preden so ga poslali v potrditev mestnemu svetu, je Veselkova tožba presenetila. Na ugotovitve sodišča o neustrezni utemeljitvi izbire direktorja je dejal, da je odločitev mestnega sveta kot političnega organa težko utemeljiti. Pričakuje pa, da bo sodba v tem primeru šola za upravo mestne občine za prihodnje primere imenovanj.

Ivana Djilas je pri tem še opozorila, da bodo v drugi polovici marca v Kranju gostili teden slovenske drame. Ker ni direktorja, ki bi podpisoval pogodbe, je lahko praznik gledališča ogrožen, meni Djilasova. Mirjam Drnovšček je pri tem dejala, da vse priprave potekajo in da se bo pred morebitnim podpisom katerega od dokumentov ali pogodbe posvetovala s predsednico sveta zavoda in ustanoviteljem, mestno občino. Marina Urbanc je o tem dejala le, da nočejo težav z organizacijo tedna slovenske drame. Zanimalo nas je tudi, na kateri pravni podlagi so imenovali začasno vodjo gledališča. Urbančeva je pojasnila, da to možnost oziroma pristojnost svetu zavoda nalaga določba o nadzorovanju tekočega poslovanja.