Veter bo pihal s hitrostjo več kot 180 kilometrov na uro

V Zapužah burja trenutno piha s hitrostjo 119 kilometrov na uro. Najmočnejši sunki orkanske burje so sicer napovedani jutri med 6. in 8. uro, ko bo veter pihal s hitrostjo več kot 180 kilometrov na uro. V Vipavi, Ajdovščini in Novi Gorici jutri ne bo pouka, zaprti bodo vrtci, uvedeno bo dežurstvo za nujne primere.

Objavljeno
28. februar 2011 18.56
Katja Munih, dopisništvo
Katja Munih, dopisništvo
Ajdovščina, Vipava, Nova Gorica - Promet bo še zlasti na ajdovskem koncu oviran predvidoma do 9. ure zjutraj. Občinske civilne zaščite so od danes v stalni pripravljenosti, na posameznih štabih so si priskrbeli dodatno platno za morebitno prekrivanje streh, uporabili bodo tudi protipoplavne vreče s peskom.

Burja se je začela krepiti danes po 16. uri, ko so sunki dosegali hitrost približno 120 kilometrov na uro. Do jutri zjutraj bi po napovedih lahko dosegla hitrost 160 kilometrov na uro, najmočnejši sunki pa so napovedani za med 6. in 8. uro zjutraj, ko bi lahko presegli hitrost 180 kilometrov na uro. Ekipe civilne zaščite v omenjenih treh občinah so zato v pripravljenosti od popoldneva.

»V pripravljenosti bo 140 ljudi, največ poklicnih in prostovoljnih gasilcev, tudi policija bo okrepila dežurstvo. Čez noč bomo pripravljeni, probleme bomo reševali sproti. Ljudi, ki jim bo burja odkrila streho, opozarjamo, naj ne poskušajo sami namestiti zaščite, saj je to v takšnih razmerah zelo nevarno, naj raje pokličejo nas,« je opozoril Igor Benko, poveljnik ajdovske civilne zaščite. Po njegovih besedah tokrat ne gre pričakovati lanskega scenarija, ko sta se na omenjenem območju združila dva ciklona. Siloviti burji, najmočnejši sunek je dosegel 208 kilometrov na uro, je sledil še snežni metež.

Letos po napovedih pričakujejo en ciklon, burja pa naj bi se ponoči obrnila proti zahodu, v kraje, kot so Selo, Dobravlje in Črniče, do Nove Gorice. »Dogovorjeni smo za dežurstvo v štabu, na Goriškem najhuje pričakujemo v sredo zjutraj,« je pojasnil Bogdan Zoratti, svetovalec za zaščito in reševanje na novogoriški občini.

Promet bo močno oviran


Danes je v Vipavski dolini na hitri cesti med Šempetrom in Nanosom ter na regionalni cesti Ajdovščina-Podnanos veljala prepoved vožnje za počitniške prikolice, vsa vozila s ponjavami in hladilnike. Po podatkih ajdovske civilne zaščite je bil promet, zlasti za tovorna vozila in avtobuse, nenehno oviran od 15. ure, takšne razmere pa bodo tudi jutri, predvidoma do 9. ure.

»Če bo burja pihala s hitrostjo več kot 160 kilometrov na uro, bodo ceste zaprte za ves promet,« je dodal Benko. Popoldne je bila na hitri cesti od Razdrtega proti Vipavski dolini omejitev hitrosti na 40 kilometrov na uro, na Razdrtem pa kolona tovornjakov, ki jih je policija ustavila zaradi močne burje.

Pouka jutri ne bo

Zaradi orkanske burje osnovnošolci v ajdovski, vipavski in novogoriški občini jutri ne bodo imeli pouka, zaprti bodo tudi vrtci, za vse, ki potrebujejo varstvo, pa je v šolah in vrtcih to organizirano. V Novi Gorici je zaprta tudi glasbena šola. Zaradi burje ne bodo organizirani šolski prevozi.

Orkanska burja je na Primorskem lani povzročila 2,5 milijona evrov škode, na območju Nove Gorice so bili več ur brez električnega toka. Burja je na ajdovskem in goriškem ruvala drevesa, odkrivala strehe, prevračala prometne znake in oglasne panoje.