Veterani podali ovadbo zoper Jelinčiča

Predsednik združenja policijskih veteranov Milan Horvat je na letni skupščini opozoril na vse več primerov podtikanja članom v obdobju osamosvojitve. Sporne naj bi bile predvsem izjave Zmaga Jelinčiča.

Objavljeno
24. marec 2007 15.15
Zmago Jelinčič
Slovenj Gradec - Delegati policijskih veteranskih društev v okviru Združenja Sever so se na današnji redni letni skupščini na Aerodromu Slovenj Gradec spomnili lani opravljenega dela, ki je bilo osredotočeno na praznovanje 15-letnice osamosvojitve Slovenije, in opozorili na pereča vprašanja. Predsednik združenja Milan Horvat je izpostavil stalno izpostavljenost članov podtikanjem, kot pomembno nalogo za prihodnje pa opredelil prizadevanja za ohranitev zgodovinskega spomina na pomembne osamosvojitvene dogodke.

Horvat je opozoril na januarske besede predsednika SNS Zmaga Jelinčiča na Koroškem radiu, ko je ta po njegovih besedah izjavil, da je vsaj polovica policajev v času osamosvajanja Slovenije sodelovala z bivšo Jugoslavijo. "Gre za eno najhujših podtikanj doslej," je dejal Horvat in pojasnil, da so dokumentacijo v zvezi z dogodkom predali generalni državni tožilki, ki pa je po Horvatovih besedah ovadbo odstopila slovenjgraškemu tožilstvu. "Če bomo na področju ohranjanja zgodovinskega spomina uspešni, potem do takšnih dogodkov ne bo prišlo," je prepričan Horvat.

Veliko besed so udeleženci namenili prizadevanjem za ustanovitev krovne veteranske organizacije. Po Horvatovih besedah kljub načelnemu dobremu sodelovanju z Zvezo veteranov vojne za Slovenijo s sodelovanjem niso zadovoljni. "Potrebno je bolj poglobljeno, vsebinsko in odkrito sodelovanje, ki lahko pripelje do skupne krovne organizacije," je dejal Horvat, ki se sprašuje, ali so ta prizadevanja v tem trenutku še smiselna.

Poleg tega policijski vojni veterani niso zadovoljni z deležem proračunskih sredstev, ki so jim namenjena v primerjavi z drugimi veteranskimi organizacijami. Izrazili so tudi nezadovoljstvo z zahtevnimi postopki podeljevanja statusa vojnega veterana in podeljevanjem spominskim znakov policijskim vojnim veteranom.

Združenje Sever je Zveza policijskih veteranskih društev Sever, katerih člani so predvsem policisti, rezervni policisti in drugi delavci policije ter državljani, ki so sodelovali pri aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov v Sloveniji in v osamosvojitveni vojni leta 1991. Združuje sestavlja 12 društev, ki imajo trenutno okoli 6500 članov, današnje skupščine pa so se udeležili 103 delegati iz 11 društev.