»Veterinarska fakulteta je ustrezno ukrepala«

Direktorica Veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič je poudarila, da je veterinarska fakulteta zaradi suma mrzlice Q pri okuženih dijakih sprožila vse ukrepe proti nadaljnjemu širjenju bolezni.

Objavljeno
21. maj 2007 23.15
Vida Čadonič Špelič
Ljubljana – Veterinarska fakulteta je zaradi suma, da gre Q pri dijakih, ki so v Centru za sonaravno rekultivacijo na Vremščici opravljali prakso, za mrzlico Q, sprožila vse ukrepe, da bi preprečila nadaljnje širjenje bolezni, je na včerajšnji tiskovni konferenci poudarila direktorica Veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič.

Okužilo naj bi se 34 dijakov, zaposleni v centru pa ne kažejo kliničnih znakov bolezni. Nevarnosti, da bi se z bakterijo okužili z mlečnimi izdelki s farme, ni.

Na včerajšnji tiskovni konferenci je Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) pojasnila, da preiskava sicer še poteka, kljub temu pa lahko dokaj z gotovostjo rečemo, da se je z bakterijo Coxiela Burneti, ki povzroča mrzlico Q, okužilo 34 dijakov, ki so opravljali prakso v Centru za sonaravno rekultivacijo na Vremščici, ki je v lasti ljubljanske veterinarske fakultete. Dijaki so kazali tudi klinične znake bolezni, vročino, glavobol in bolečine v mišicah. Živali kliničnih znakov bolezni niso kazale, zato je bilo tudi njeno odkrivanje težje.

Čeprav so tudi prve preiskave vzorcev krvi 50 ovac pokazale, da so živali okužene z mrzlico Q, pa je direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič pojasnila, da po zakonu zdaj še ne moremo govoriti o bolezni, temveč šele potem, ko bodo 30. maja – 14 dni po prvem odvzemu – živalim znova odvzeti vzorci krvi. Rezultati teh vzorcev naj bi bili po besedah direktorice Vursa znani v začetku junija, ti pa bodo tudi pravna podlaga za nadaljnje ukrepe.

Ob tem je Marjan Kosec z veterinarske fakultete poudaril, da celotno preiskavo otežuje dejstvo, da živali niso kazale kliničnih znakov bolezni, ampak se je ta pri njih pokazala zgolj v prikriti obliki in so jo odkrili šele, ko so se bolezenski znaki pokazali pri ljudeh. »Če bi veterinarska fakulteta vedela, da ima okužene živali, bi ukrepala,« je poudaril Kosec. Tudi direktorica Vursa je poudarila, da je po odkritju okužbe pri dijakih veterinarska fakulteta sprožila vse ukrepe, da bi preprečila širjenje bolezni.

Več o tem preberite v torkovem tiskanem Delu