Vetrnic na Volovji rebri ne bo

Upravno sodišče je sprejelo sodbo, s katero je razveljavilo okoljevarstveno soglasje za 33 vetrnic na Volovji rebri, ki ga je Agencija RS za okolje izdala junija lani. S tem je investitor Elektro Primorska izgubil ključni dokument, ki bi ga potreboval za gradnjo na Volovji rebri.

Objavljeno
10. marec 2011 13.58
Marko Jakopec, notranja politika
Marko Jakopec, notranja politika
Ljubljana - Na sodbo pritožba ni možna. »Sodba je zelo jasna in na njeni podlagi smo prepričani, da vetrnic na Volovji rebri ne bo,« je v odzivu na sodbo povedal član DOPPS-a, varstveni ornitolog Tomaž Jančar.

Agencija je soglasje ponovno izdala v ponovljenem postopku presoje vplivov vetrnic na okolje. Ker pri tem ni upoštevala nobenih strokovnih argumentov naravovarstvenikov, se je DOPPS na soglasje pritožil, nato pa pred tremi meseci vložil še tožbo na upravno sodišče.

Upravno sodišče je ugotovilo, da so vsi ključni argumenti Društva za opazovanje in proučevanje ptic (Dopps) upravičeni. Po mnenju sodišča je ključna pomanjkljivost soglasja v njeni nezadostni obrazložitvi, saj ni razvidno, da bi Agencija RS za okolje ustrezno pretehtala strokovne argumente o pričakovanih vplivih vetrnic na naravo.

Projekt Vetrne elektrarne Volovja reber se brezplodno vleče že osmo leto. Kljub soglasnemu prepričanju slovenske naravovarstvene in naravoslovne stroke, da je gradnja vetrnic na tej lokaciji nesprejemljiva, državno podjetje Elektro Primorska vztraja. S številnimi nezakonitimi odločitvami, ki so bile ena za drugo vse razveljavljene na sodišču, ARSO povzroča dolgoletni mrtvi tek pri umeščanju obnovljivih virov energije v prostor v Sloveniji.

Član DOPPS-a, varstveni ornitolog Tomaž Jančar je povedal, da so sodbe upravnega sodišča zelo veseli, predvsem zaradi odločitve, ki jo prinaša, pa tudi zaradi tega, ker je to prav gotovo najpomebnejša odločitev v postopku, ki se vleče že osem let, do zdaj. To je tudi prva vsebinska sodba, saj so se do zdaj večinoma ukvarjali s tem, ali ima DOPPS sploh lahko položaj stranke v postopku. »Sodba je zelo jasna in na njeni podlagi smo prepričani, da vetrnic na Volovji rebri ne bo,« je dejal Jančar in poudaril, da pa postopek s tem še ni končan. Agencija RS za okolje bo morala o zadevi odločiti ponovno in pri odločanju upoštevati navodila sodišča. Morala bo presoditi, kateri argumenti DOPPS so pomembni za odločitev glede vpliva na naravo in se do njih vsebinsko opredeliti. »Nam to vsekakor vliva upanje, da bodo stvari krenile v pravo smer,« je še dejal Jančar.