Vetrolom v gozdovih povzročil za približno pet milijonov škode

Letos je sicer pri delu v gozdovih umrlo že 11 zasebnikov, 26 pa jih je bilo hudo poškodovanih.

Objavljeno
20. november 2013 13.28
pojbic/radenci
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana - Z odstranjevanjem polomljenih dreves je treba biti previden, je danes v Ljubljani izpostavil generalni direktor Zavoda za gozdove Slovenije Ivo Trošt, ki je pojasnil, da je vetrolom v gozdovih novembra povzročil za pet milijonov evrov škode. Letos je sicer pri delu v gozdovih umrlo že 11 zasebnikov, 26 pa jih je bilo hudo poškodovanih.

Močan veter je 11. novembra v gozdovih na Goriškem in Ajdovskem, na območju Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp in južnega Pohorja, na jugozahodnem pobočju Snežnika ter v Škofjeloškem hribovju in Posavskem hribovju na prehodu v Dolenjsko gričevje ter na Brkinih, poškodoval najmanj 250.000 kubičnih metrov drevja.

Obnoviti bo treba 250 hektarjev gozda

Podiral in lomil je drevesa posamično in v šopih. Po sedaj zbranih podatkih večjih ogolelih površin ni, največja je v Brkinih južno od Ilirske Bistrice, kjer je veter podrl okrog 28,5 hektarja sestojev zelenega bora. Škoda zaradi razvrednotenja vrednosti lesa in povečanih stroškov poseka ter zaradi potrebnih del na obnovi gozda je ocenjena na pet milijonov evrov. Obnova gozdov bo potrebna na okvirno 250 hektarjih.

Trošt je povedal, da bodo za najbolj poškodovana območja izdali generalne odločbe za posek poškodovanega drevja, drugod bodo izdane individualne odločbe, vendar zaradi obsežnosti poškodovanega območja in razpršenosti poškodb ter pomanjkanja denarja za materialne stroške ne bodo uspeli v kratkem času pregledati in evidentirati vsega poškodovanega drevja, zato bodo prevoznice ponekod izdajali tudi na podlagi ocene poškodovane količine drevja.

Poškodovana drevesa je treba posekati do marca

Ob tem je pojasnil, da so lastnike gozdov pozvali, da sami pregledajo svoje gozdove in da s spravilom vetroloma lahko začnejo pred izdajo odločbe zavoda. O začetku dela morajo le obvestiti svojega revirnega gozdarja, pri katerem dobijo dodatne potrebne informacije. Pozval je lastnike gozdov, naj se dela v gozdovih lotevajo le, če so tega res vešči, sicer naj to opravijo za to usposobljeni delavci. Na spletni strani zavoda za gozdove bodo objavili tudi spisek strokovno usposobljenih delavcev, ki lahko podrto in polomljeno drevje varno odstranijo in spravijo.

Sečnja poškodovanih iglavcev mora biti zaključena do konca marca prihodnjega leta, saj se le tako prepreči dodatna škoda zaradi namnožitve podlubnikov na poškodovanem drevju.

Jurij Beguš, vodja oddelka za gozdno tehniko in razvoj podeželja na Zavodu za gozdove, ki je to delo označil za smrtno nevarno, je povedal, da zavod na terenu ilustrira varno odstranjevanje in spravilo poškodovanega in polomljenega lesa.

Na spletni strani zavoda je objavljena tudi zgibanka Nevarnost pri izdelavi poškodovanega drevja.