Vhod na deponijo Globoko bodo zaprli s traktorji

Domačini zahtevajo preklic pogodbe s podjetjem Kostak za odlaganje piranskih smeti, okoljsko rento in nižje nadomestilo.

Objavljeno
10. september 2013 19.46
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Trebnje– Prebivalci štirih naselij, ki mejijo na komunalno deponijo Globoko, odločno nasprotujejo, da bi tja odlagali smeti iz drugih občin. Na današnjem sestanku z vodstvoma trebanjske občine in komunale bodo zahtevali preklic pogodbe s krškim podjetjem Kostak, ki na Globoko odlaga obdelane komunalne odpadke iz piranske občine.

Nočejo šmarskih smeti

Zanje je nesprejemljivo tudi, da bi z občino Šmartno pri Litiji podpisali pogodbo, po kateri bi v Globoko na leto pripeljali 600 ton komunalnih odpadkov. »Če župan Alojzij Kastelic in direktor komunale Stanko Tomšič naših zahtev ne bosta upoštevala, bomo vhod na deponijo zaprli s traktorji,« je napovedal predsednik krajevne skupnosti Račje selo Darko Pekolj.

Na nedavnem sestanku predstavnikov naselij Račje selo, Dol, Medvedje selo in Brezovica so sklenili, da odlaganju odpadkov iz domačih občin Trebnje, Mokronog–Trebelno, Mirna in Šentrupert ne nasprotujejo, vendar bodo zaradi obremenjevanja okolja zahtevali mesečne rente za naselja in gospodinjstva. Zaradi manjše vrednosti njihovih nepremičnin zahtevajo še znižanje plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Da jih občinarji vlečejo za nos so izvedeli iz Dela

Sosedom deponije je prekipelo, ker so na predlog župana Kastelica svetniki konec julija preklicali desetletje star sklep, da je Globoko lokalna deponija, kjer je dovoljeno samo odlaganje smeti iz takratnih treh (zdaj štirih) občin. Poleg tega so svetniki vodstvu komunale naložili, naj poišče »najugodnejšega ponudnika« za odlaganje smeti. Našli so ga v krškem podjetju Kostak in v občini Šmartno pri Litiji. Zaradi nasprotovanja domačinov so šmarske smeti prejšnji petek odpeljali na obdelavo v Kostak, kjer nam je njihov direktor komunale Jože Leskovar zatrdil, da ne bodo končale na trebanjski deponiji. Domačine najbolj jezi, da so za občinsko-komunalne posle izvedeli iz Dela in ne od predstavnikov občine.

Trije župani za dogovor z domačini

Župan občine Mokronog – Trebelno Anton Maver pravi, da je njihova občina pripravljena plačati rento prebivalcem okoli deponije, če jo bodo plačevale tudi druge tri. Mirnski župan Dušan Skerbiš meni, da vplivi na okolje verjetno niso čezmerni, saj v nasprtonem primeru Arso junija upravljavcu deponije ne bi izdal okoljevarstvenega dovoljenja. Šentrupertski župan Rupert Gole se strinja, da morajo tudi domačini imeti nekaj od deponije, a v obliki ureditve komunalne in prometne infrastrukture, nasprotuje pa plačilu rente na transakcijske račune posameznikom. Župan Kastelic za izjavo ni bil dosegljiv.