Vidas: Slovenija z arbitražo ne more dobiti izhoda na odprto morje

Hrvaški strokovnjak za mednarodno pravo Davor Vidas je dejal, da kakršna koli arbitraža glede spora o meji med Slovenijo in Hrvaško Sloveniji ne more določiti teritorialnega izhoda na odprto morje.

Objavljeno
21. september 2009 14.28
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Zagreb - Hrvaški strokovnjak za mednarodno pravo Davor Vidas je danes dejal, da kakršna koli arbitraža glede spora o meji med Slovenijo in Hrvaško, Sloveniji ne more določiti teritorialnega "izhoda" (ali stika ali spoja) na odprto morje. Pojasnil je, da bo to možno le, če bo Hrvaška Sloveniji prepustila del svojega državnega območja na morju.

Vidas meni, da Slovenija z arbitražo ne more dobiti izhoda na odprto morje, ker bi na ta način arbitri kršili mednarodno pravo, saj se teritorialno morje ne more raztezati več kot 12 navtičnih milj od obale. "Kakršna koli bo že rešitev v Piranskem zalivu, bo ostalo več kot 12 milj od slovenskih izhodiščnih točk do najbližjega odprtega morja oziroma točke 5 iz Osimskih sporazumov," je dejal Vidas.

 

Vidas je še ocenil, da je Hrvaška sama odstopila od blejskega dogovora takratnih premierov Janeza Janše in Iva Sanaderja iz leta 2007, ki je določal, da bosta državi spor o meji uredili na Meddržavnem sodišču v Haagu.

 

Poleg tega bo Hrvaška nadaljevala pogajanja o meji na podlagi načrta arbitražnega sporazuma, v katerem so bile sprejete le slovenske pripombe, je še dejal Vidas in poudaril, da se omenjeni sporazum razlikuje od tistega, ki ga je sprejel hrvaški sabor 8. maja letos.