Čas navideznih študentov

Kot je povedal eden izmed študentov na ljubljanski ulici, je v dilemi, ali naj študij konča ali naj ga umetno podaljša, da bi obdržal obstoječo zaposlitev in upal, da bo tako laže prišel do nove, boljše in varnejše zaposlitve.

Objavljeno
24. avgust 2009 20.42
Karmen Lugarič
Karmen Lugarič
Ljubljana - Ob času vpisov na fakultete so že kar nekaj let problem navidezni vpisi. Mladi, ki želijo delati, a ne najdejo zaposlitve za nedoločen čas, delajo preko študentskega servisa. Kot je povedal eden izmed študentov na ljubljanski ulici, je v dilemi, ali naj študij konča ali naj ga umetno podaljša, da bi obdržal obstoječo zaposlitev in upal, da bo tako laže prišel do nove, boljše in varnejše zaposlitve. Nemalokrat se zgodi, da študent zapravi čas na fakulteti za delo, namesto da bi doštudiral v roku, na koncu pa niti ne dobi pričakovane varne oblike zaposlitve. Trenutno je na trgu okoli 25.000 brezposelnih mladih do 30. leta, pravi Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, medtem ko Teja Romšak z e-Študentskega Servisa pravi, da preko njihovega študentskega servisa dela letno približno 100.000 dijakov in študentov. Na Mariborskem študentskem servisu je bilo za leto 2008 oddanih okoli 42.000 dohodninskih obrazcev.


Dilema na sistemski ravni je podaljševanje študijskega časa, in mladi, ki po prepričanju starejše generacije niso več mladi, a so brez varne zaposlitve in družine. Na drugi strani pa si študenti prizadevajo za ohranitev tovrstne oblike dela, saj se med študijem marsikdo sam preživlja.


O odpravi študentskega dela in podaljševanju statusa študenta smo povprašali mimoidoče na ljubljanskih ulicah in predsednika ŠOU Jerneja Štromajerja.