Če en pacient dobi par protez, jih 15 drugih ne dobi nič

S 1. oktobrom, kot je bilo že rečeno, bodo zobozdravniki izvedli opozorilno stavko. Sindikat DENS bo k stavki pozval vse zobozdravnike v Sloveniji, na dan stavke bodo opravljali le najnujnejša dela.

Objavljeno
18. september 2009 15.28
Mo.Z.
Mo.Z.
Ljubljana - S 1. oktobrom, kot je bilo že rečeno, bodo zobozdravniki izvedli opozorilno stavko. Sindikat zobozdravnikov Slovenije DENS bo k stavki pozval vse zobozdravnike v Sloveniji, na dan stavke bodo opravljali le najnujnejša dela.

Kot pravi sindikat, je zobozdravnikom končno prekipelo. Ob spremembi pravil in zakonodaje tudi na zobozdravstvenem področju se namreč pojavljajo težave, Ministrstvo za zdravje ter Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa nista bila pripravljena prisluhniti zobozdravstveni stroki.

Ministrstvo za zdravje danes ni želelo komentirati opozorilne stavke, ZZZS pa na očitke zobozdravnikov o nepripravljenosti odgovarja: "Razlogi za opozorilno stavko sindikata zobozdravnikov niso upravičeni, saj smo s predstavniki zobozdravnikov nenehno korektno sodelovali in se julija letos tudi uspešno spogajali glede uvedbe novega, pravičnejšega sistema financiranja zobozdravstvene dejavnosti."

S tem pa se sindikat ne strinja. Zahtevajo posodobitev standardov v zobozdravstvu, saj je po njihovem mnenju zakon nesprejemljiv. Zobozdravniki bodo namreč paciente obravnavali po povojnih standardih, saj doplačil ne bo več. Kot pravijo v sindikatu, so si pacienti prav z doplačili omogočili kakovostno storitev.

So tudi proti glavarani, kot jo predlagata ministrstvo in ZZZS, ker kot taka ruši zobozdravstveno mrežo. "Pacientu pripada za zobozdravstvene storitve od države na leto le katastrofalnih 42,5 evra. Za ta denar lahko pacient dobi eno plombo in en pregled. Če en pacient dobi par protez, jih petnajst drugih v tem letu ne dobi nič," razlagajo v sindikatu.

Nezadovoljni so tudi z aneksom splošnega dogovora, ki zobozdravnike spravlja "v katastrofalen finančni položaj," saj ti več ne morejo zagotavljati niti minimalnih strokovnih standardov. Prav tako pa zahtevajo priznanje posebnih pogojev dela za zaobozdravnike, saj, kot pravijo, so edini, ki jim ti pogoji niso priznani.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa ob tem, da je stavka neupravičena, še pravijo, da je tudi čas stavke zobozdravnikov neprimeren. "Plače zobozdravnikov so se samo v letošnjem letu (od 1.1.2009) povečale v povprečju za dva plačna razreda. Prav tako ZZZS za zobozdravstveno dejavnost namenja vsako leto več sredstev."

Izjave o neustreznem vodenju evidence o izbranem osebnem zobozdravniku ZZZS "zavrača kot pavšalne." Kor pravijo, so prav zobozdravniki tisti, ki so odgovorni za vodenje omenjene evidence. Ti bi namreč morali zavod pravilno in pravočasno obveščati o spremembah pri izbiri osebnega zdravnika.