Če terminal škoduje okolju, bo Slovenija tožila Italijane

Mednarodna nevladna organizacija Alpe Adria Green je ministru za okolje in prostor Karlu Erjavcu predala sodni dosje, ki naj bi dokazoval, da so Italijani za plinski terminal v Žavljah ob meji s Slovenijo priredili ali celo ponaredili dokumentacijo.

Objavljeno
28. avgust 2009 14.25
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana - Mednarodna nevladna organizacija Alpe Adria Green (AAG) je ministru za okolje in prostor Karlu Erjavcu predala sodni dosje, ki naj bi dokazoval, da so Italijani za plinski terminal v Žavljah ob meji s Slovenijo priredili ali celo ponaredili dokumentacijo. Minister je obljubil, da bodo prejeto dokumentacijo skrbno pregledali, prihodnji teden pa bo napisal pismo italijanski ministrici za okolje, v katerem bo zahteval pojasnilo glede navedb organizacije AAG in tudi dokumentacijo o čezmejnih vplivih na okolje.

»Če se bodo ugotovili negativni čezmejni vplivi, bom predlagal, da se vloži tožba na Evropsko sodišče,« je napovedal Erjavec. Slovenija lahko namreč prepreči izgradnjo terminala, če bo Evropsko sodišče izdalo sodbo, da se projekt zaradi negativnih okoljskih vplivov zaustavi. Erjavec je pri tem še dodal, da bi bilo bolje, da se projekt, če ima škodljive posledice, zaustavi na bilateralni ravni. Raziskave, ki so jih lani opravili slovenski strokovnjaki, so pokazale škodljive vplive terminala za Slovenijo. Zato Slovenija trenutno njegovi izgradnji nasprotuje, je še dejal minister.

Po mnenju Franca Malečkarja iz AAG dvomov o škodljivosti ni. Opisal je, kaj bi postavitev terminala pomenila za to območje: »Slabenje tradicionalnih dejavnosti, kot je pristaništvo, smrt ribištva in turizma ter militarizacija območja.«

Kot je znano, je AAG že prejšnji teden opozorili, da naj bi italijanska državna in pokrajinska oblast priredili podatke o globini in temperaturi morja. Poleg tega v uradnih dokumentih za terminal ni navedeno, da mulj v Tržaškem zalivu vsebuje vse težke kovine, od živega srebra do kroma in svinca. Kot je dejal Franc Malečkar, bi se mulj dvigoval in se prenašal v slovenske ozemeljske vode. V AAG so še dejali, da je italijanska sodna policija potrdila, da študija o možnosti pogubne verižne reakcije več naprav temelji zgolj na mnenjih in da so se na uradnike in zavode izvajali politični pritiski.