»E-pravosodje je politična prioriteta vlade«

Pravosodni minister Aleš Zalar je odgovarjal na vprašanja državljanov in državljank. Med drugim se je minister dotaknil kazenske odgovornosti sodnikov ter razkril, da zaporniki pravzaprav radi delajo.

Objavljeno
29. september 2009 18.42
Da. O.
Da. O.
Ljubljana - Pravosodni minister Aleš Zalar je odgovarjal na najbolje ocenjena vprašanja državljanov in državljank, ki so svoje glasove lahko oddali v sklopu projekta "Vprašaj s klicajem", ki ga vodi E-demokracija. Pravosodni minister je izpostavil pomembnost projekta E-pravosodje, ki ga je označil za "politično prioriteto vlade kot tudi Evropske unije". Skupni cilj projekta je namreč vzpostavitev informatizacije slovenskega pravosodja, kar bi zagotovilo večjo preglednost tako nad samim delovanjem ministrstva kot tudi razumevanja njihovih nalog, saj "vključuje vse pravosodne organe v državi".

Projekt v sebi skriva kar nekaj podprojektov z različnimi vsebinami, eden izmed njih je tako tudi zvočno snemanje glavnih obravnav. Zalar pojasnuje: "Prve namestitve opreme na okrožna sodišča načrtujemo za prihodnje leto. V prihodnjih dneh pa bomo javno predstavili projekt prenove sistema centralne kazenske evidence."

Minister Zalar je med drugim odgovoril tudi na vprašanje, ali je poziv za prestajanje uklonilnega zapora res primeren način, da se ljudi prisili k plačilu globe za prometne prekrške. Dotaknil se je tudi kazenske odgovornosti sodnikov, ter pojasnil, da zaporniki presenetljivo radi delajo v času prestajanja kazni.

Pogovor z pravosodnim ministrom si oglejte v videoprispevku.