Etično ravnanje se začne na vrhu

Ob prvi obletnici sprejema kodeksa policijske etike je Janko Goršek poudaril, da etičnega ravnanja in integritete policistom ni mogoče ukazati, saj etični kodeks ni pravno zavezujoč dokument, zaradi česar je uresničevanje teh načel v praksi zahtevno.

Objavljeno
14. oktober 2009 19.35
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana - »Na žalost obstajajo tudi ljudje, ki so tisti trenutek, ko so oblekli policijsko uniformo ali pa v žep dali službeno značko, dobili občutek malih bogov. No, to je pa res najslabša različica za policijo oziroma za njeno podobo. Vsaka policija ima takšne ljudi in tudi mi jih imamo,« je v intervjuju za Sobotno prilogo pred časom povedal generalni direktor policije Janko Goršek. To izjavo je varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ki je ob včerajšnji konferenci o razvoju in pomenu kodeksa policijske etike po uvodnih nagovorih Gorška in ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal predstavila svoj pogled na temo, prepoznala kot napredek -- je namreč prva tovrstna izjava prvih mož policije, je poudarila, in priča o tem, da se na policiji kljub temu, da jih čaka še veliko dela, zavedajo težav in se trudijo za bolj prijazno, moralno in etično policijo.

Ob prvi obletnici sprejema kodeksa policijske etike je Janko Goršek na policijski akademiji v ljubljanskem Tacnu poudaril, da etičnega ravnanja in integritete policistom ni mogoče ukazati, saj etični kodeks ni pravno zavezujoč dokument, zaradi česar je uresničevanje teh načel v praksi zahtevno. »Etično vedenje se začne pri vrhu,« je še povedal Goršek in dodal, da je treba vsem policistom pokazati, da niso le uniformiranci in da jim etika ne sme biti tuja. V ta namen je v novem oddelku za razvoj policije v službi generalnega direktorja policije prostor namenil tudi policijski etiki in integriteti -- tamkajšnji sodelavci naj bi tako izkušnje in poslanstvo etike prenesli na nižje ravni. »Ne smemo in ne moremo biti zadovoljni s trenutnim stanjem, saj je slabih primerov še preveč,« je dodal Goršek, ki je trud za bolj prijazno policijo označil za eno največjih prednostnih nalog ta hip.

Katarina Kresal je med drugim možem na vodilnih mestih v policiji na konferenci povedala, da je kodeks etike predvsem izraz volje in želje slovenskih policistov po zakonitem, strokovnem, pravičnem, vljudnem in korektnem delu ter človeškem ravnanju. »Pomembna odgovornost, da kodeks policijske etike ne bi ostal le skupek lepih besed in da bi resnično zaživel na terenu, tako sloni na vaših ramenih,« je sklenila.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela, oglejte pa si tudi videoprispevek