Gantar prejel predlog za razpis referenduma

Vodje poslanskih skupin SD, Desus, LDS in Zares so predstavili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu. Žerjav meni, da je posvetovalni referendum najdražja javnomnenjska anketa.

Objavljeno
10. november 2009 12.41
Da. O./Ti. K./Ka. Ž./Mo. B./STA
Da. O./Ti. K./Ka. Ž./Mo. B./STA
Ljubljana - Predlog za razpis posvetovalnega referenduma je vložen. Vložile so ga koalicijske stranke, in sicer že v ponedeljek zvečer. Vodje poslanskih skupin SD, Desus, LDS in Zares so predstavili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu. Predlog referendumskega vprašanja se glasi:

Ali se strinjate s tem, da državni zbor Republike Slovenije sprejme predlog zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med vlado Republike Slovenije in vlado Republike Hrvaške, podpisanega dne 4. 11. 2009 v Stockholmu, s katerim je med drugim določeno:
- da arbitražno sodišče določi potek meje med Republiko Slovenijio in Republiko Hrvaško na kopnem in morju, stik slovenije z odprtim morjem, režim za uporabo ustreznih morskih območij, in
- da noben enostranski dokument ali dejanje katerekoli strani po 25. 6. 1991 za naloge arbitražnega sodišča nima pravnega pomena in ne zavezuje nobene strani v sporu ter nikakor ne prejudicira razsodbe?


Poslanci koalicijskih strank so si enotni, da bo referendum najboljši odgovor na kritike opozicije. Zavzemajo se za prednostno obravnavo arbitražnega sporazuma na ustavnem sodišču, saj se referendum lahko razpiše šele mesec dni po razsodbi sodišča. Zaradi tega so bili zadržani tudi o možnem datumu izvedbe referenduma, povedali so le, da je skoraj nemogoče, da bi se to zgodilo letos. Pričakujejo, da se bo to zgodilo v prvem četrtletju leta 2010.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je potrdil, da je včeraj pozno popoldan prejel predlog za razpis referenduma. Državni zbor sicer formalno ni vezan na izid referenduma, saj gre le za posvetovalni refrendum. Kljub temu je Gantar izjavil, da si ne zna predstavljati, da kakšen politik ne bi upošteval izražene ljudske volje. Predlog za rapis referenduma bo vložen na decembrsko sejo državnega zbora, o njem pa bodo odločali z navadno večino.

Vodja poslanske skupine Desus Franc Žnidaršič je dejal, da v stranki enotno podpirajo referendum, kjer pričakujejo visoko udeležbo (podobna kot pri referendumu za vstop v EU in NATO). Stranki se zdi referendum dober način pregleda ljudske volje.

Tudi Franco Juri je potrdil enotno podporo referendumu s strani poslancev Zaresa, saj želijo "vodotesno rešitev". "Referendumsko vprašanje je jasno postavljeno in je povzetek ključnih točk sporazuma," je povedal Juri in dodal, da bodo upošteval mnenje državljanov, ker je slovenska javnost v tem primeru in tudi sicer "trezna in zrela".

V LDS bodo rezultate referenduma spoštovali pri "praktičnih rešitvah, saj arbitražni sporazum vsebuje vse kar je želela Slovenija". Vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic je še poudaril, da je sedanja koalicija najbližje zgodovinski rešitvi mejnega vprašanja.

Bojan Kontič (SD) upa, da bo arbitražni sporazum čim prej predan v presojo ustavnemu sodišču, saj bi to pospešilo sam postopek ratifikacije sporazuma.

Koalicijski poslanci so znova enotno poudarili, da je sporazum dober, saj "ščiti vitalne interese slovenske države". V izjavi so namreč zapisali, da "sporazum zagotavlja stik z odprtim morjem, omogoča rešitev vprašanja celotne meje, omogočil pa bo tudi vstop Hrvaške v EU in pripomogel k stabilizaciji k celotni regiji". Koalicija še meni, da nobena od držav ne bo karkoli žrtvovala ali pridobila na račun druge.

Žerjav: Posvetovalni referendum najdražja javnomnenjska anketa

S posvetovalnim referendumom o arbitražnem sporazumu glede reševanja vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško bomo izvedli najdražjo možno javnomnenjsko anketo, ki nikogar pravnoformalno ne zavezuje, je danes ocenil predsednik SLS Radovan Žerjav. Menil je, da bi bil posvetovalni referendum smiseln le, če bi bilo vprašanje jasno in eksplicitno.

 

"Po moji oceni bomo s tem posvetovalnim referendumom izvedli najdražjo možno javnomnenjsko anketo, ki nikogar v tej državni pravnoformalno ne zavezuje. Ocenjujem, da je to popolnoma nepravi čas. V kolikor bi vlada iskreno želela imeti mnenje ljudstva, bi to morala storiti absolutno pred podpisom oziroma parafiranjem tega arbitražnega sporazuma, ampak tega takrat niso želeli storiti," je v današnji izjavi za javnost dodal Žerjav, ki se strinja z mnenjem staroste slovenske politike Franceta Bučarja, da je to pravzaprav beg pred odgovornostjo te vlade.

 

Samo referendumsko vprašanje se Žerjavu zdi zmedeno in po njegovi navedbah zamegljuje celo situacijo.


Janša: Popravite referendumsko vprašanje in spoštovali bomo odločitev

 

Za predsednika SDS Janeza Janšo referendumsko vprašanje, ki ga je danes ob predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu predlagala koalicija, ni korektno. Le če bi bilo vprašanje enako, kot bi bilo na zakonodajnem referendumu, bi v SDS spoštovali referendumsko odločitev. Sicer pa "referendumska zgodba ne bo končana".

 

Prvak največje opozicijske stranke je bil danes na novinarski konferenci izrazito kritičen do vlade Boruta Pahorja in reševanja vprašanja meje s Hrvaško. Menil je, da "tava in išče neke rešitve" in da "vsak dan slišimo neke nove ideje", kar se po njegovem mnenju vidi tudi v tem, da je se je vladna stran zdaj odločila za razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu o načinu določanja meje med Slovenijo in Hrvaško. Tak referendum bi bil po njegovem mnenju smiseln pred podpisom arbitražnega sporazuma.

 

Formalno ta referendum sicer res ni zavezujoč, vendar pa Janša pričakuje, da bo vlada spoštovala referendumsko odločitev, ki pomeni močno politično zavezo. Vendar pa predlagano vprašanje po Janševih besedah zavaja, zato odločanje ne bo korektno. Moti ga predvsem, da je v vprašanju besedna zveza, da arbitražni sporazum "med drugim določa" določene zadeve.

Pahor pripravljen umakniti predlog razpisa posvetovalnega referenduma

Premier Borut Pahor je v primeru, da opozicija ne bo zahtevala naknadnega zakonodajnega referenduma o arbitražnem sporazumu s Hrvaško, pripravljen nagovoriti koalicijske partnerje k umiku v ponedeljek vloženega predloga za razpis posvetovalnega referenduma. Kot je ob robu obiska v Libiji dejal Pahor, je za to pripravljen prevzeti vso odgovornost.

Premier Pahor, ki je danes s številčno vladno-gospodarsko delegacijo začel dvodnevni uradni obisk v Libiji, je po srečanju z libijskim premierom Bagdadijem al Mahmudom ponovil, da je sporazum med Slovenijo in Hrvaško dober in da je zanj pripravljen zastaviti vso politično odgovornost.

 

Radovan Žerjav: "Slovenija izgublja stik z mednarodnimi vodami"