VIDEO in Bavčar: To je maslo Zorana Jankovića

Policija je po preiskavi in pridobljeni dokumentaciji Igorja Bavčarja izpustila. Bavčar je ogorčen in šokiran, da je do uvedbe preiskave sploh prišlo, ta pa se je po njegovih besedah začela zaradi Zorana Jankovića. Objavljamo izjavo policije o preiskavi.

Objavljeno
30. september 2009 12.10
Ti. K./Olga Cvetek/Blaž Račič/Božena Križnik/Dragica Jaksetič
Ti. K./Olga Cvetek/Blaž Račič/Božena Križnik/Dragica Jaksetič
Ljubljana - Policija je po preiskavi in pridobljeni dokumentaciji Igorja Bavčarja izpustila iz pridržanja. Bavčar je ogorčen in šokiran, da je do uvedbe preiskave sploh prišlo. Celoten postopek se je po njegovih besedah začel na podlagi prijave Zorana in Damjana Jankovića ter družbe Electa. Bavčarju je še posebej pomenljivo to, da je bilo iz današnjega poteka preiskave razvidno, da je nekdo zelo na hitro sestavil akcijo. "Dokumentacija je bila napačna, policija je vstopila v prostore, za katere ni imela odredbe o preiskavi," je dejal. Ob preiskavi na Parmovi ulici v Ljubljani je namreč policija na odredbi za preiskavo imela zapisan napačen naslov; zmotili so se za štiri hišne številke.

"Po mojem mnenju se je nekaterim zelo mudilo, da so zameglili nekatere druge dogodke, ki so v tem trenutku v Sloveniji bolj aktualni," je prepričan Bavčar. Dejstvo je, je dodal, da nekdo očitno izkorišča svojo trenutno politično moč in kriminalizira sicer popolnoma zakonito in legalno dejanje. "To me skrbi," je poudaril Bavčar.

Janković: Aretacije niso v mojem interesu

Janković je izjavo, da se je celotni postopek začel na podlagi njegove prijave, označil "kot še eno neumnost gospoda Bavčarja". Pravi, da današnje aretacije niso v njegovem interesu in da je ovadbo junija lani podal zaradi poslovnih goljufij s ciljem, da se "slovenska družba počisti nečednih dejanj". Spomnil je, da je junija lani podal kazensko ovadbo zoper nekdanja prva moža Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja, zaradi poslovnih goljufij. Kot poudarja, je takrat napovedal, da bo na koncu "zmagala pravica". "Tisti, ki se ukvarja s takšnimi nečednimi dejanji, pač mora za to odgovarjati. Vprašal bi se, zakaj že prejšnja vlada ni naredila te preiskave, saj so imeli v rokah vso dokumentacijo," je poudaril Janković.

Čeferin: Kriminalistom izročena vsa dokumentacija

Policisti so okoli 11. ure opravili hišno preiskavo pri Bavčarju v Murglah, od koder so ga policisti odpeljali na policijsko postajo na zaslišanje, okoli 11.30 pa v Markovec na Stari trg pri Ložu, kjer ima od poletja stalno prebivališče. Na Bavčarjevem domu sta bila tudi nekdanja nadzornika Istrabenza, Bojan Korsika in Damjan Mihevc. Tam so Bavčarja zasliševali več kot dve uri. Pri zaslišanju je bil prisoten tudi Bavčarjev odvetnik Aleksander Čeferin, ki je povedal, da so kriminalistom izročili vso dokumentacijo. Policisti so iz hiše na Starem trgu nosili škatle papirjev. Okoli 14. ure so se vsi skupaj odpeljali na Parmovo 41, kjer je sedež Maksime Holding in kjer se je zaslišanje nadaljevalo.

Na Istrabenzu so potrdili, da kriminalisti preiskujejo podjetje in da so vse zaposlene, ki ne sodelujejo v preiskavi, poslali domov.

Jevšek: Preiskava zaradi suma zlorabe položaja in pranja denarja

Kriminalistična policija je potrdila, da izvaja obsežne aktivnosti na področju preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete. Predkazenski postopek usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Operativne aktivnosti potekajo v smeri utemeljevanja sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja. Aleksander Jevšek je v izjavi policije za javnost povedal, da v preiskavi, ki se je začela v začetku leta 2009, sodeluje 65 policistov, od tega 50 kriminalistov. Preiskujejo več sumov, med njimi zlorabo položaja in pranje denarja, pri čemer naj bi nastala velika gospodarska škoda. Ocenjujejo jo na nekaj milijonov evrov, natančna številka še ni znana, ker preiskava še poteka. Opravili so 19 hišnih preiskav, od tega 9 fizičnim osebam, 10 pa pravnim. Osem osumljencev so začasno pridržali, eden (Boško Šrot) je že izpušen, so sporočili iz policije. Osumljenci po njegovih besedah dobro sodelujejo, v nekaterih primerih so sami predali dokumentacijo. Več informacij zaradi interesov preiskave in zaščite identitete osumljencev ne dajejo.

Preiskava na domu Boška Šrota in v Pivovarni Laško

Iz tabora Boška Šrota so za delo.si potrdili, da so kriminalisti opravili hišno preiskavo na njegovem domu. Kriminalisti so zgodaj zjutraj, po naših informacijah okoli šestih, pozvonili na domu Boška Šrota. Okoli pol devete zjutraj pa so ga kriminalisti z belim meganom z registrsko številko CE N8-65S odpeljali na celjsko policijsko upravo. Kljub temu, da je bilo sprva rečeno, da so Boška Šrota pridržali za 48 ur, so za delo.si potrdili, da so ga že izpustili na prostost. Tudi naš dopisnik iz Celja je sporočil, da je bil Šrot ob 10.30 na prostosti. Bil je namreč v Celju, šel je po Prešernovi ulici iz smeri sodišča proti središču mesta in ni bil videti prav nič zaskrbljen. Trenutno pa se je Šrot že vrnil domov.

Kriminalisti so na podlagi odredbe sodišča v predkazenskem postopku obiskali tudi Pivovarno Laško. Preiskava poteka zoper druge pravne in fizične osebe in ne zoper Pivovarno Laško, so sporočili iz Laškega. Družba je kriminalistom izročila vse zahtevane listine v zvezi s pravnimi posli o nakupu in prodaji 378.327 delnic ITBG, ki jih je Pivovarna Laško z odsvojitvijo 100-odstotnega poslovnega deleža v hčerinski družbi Plinfin d.o.o. prodala družbi Sportina d.o.o. v letu 2007. Vodstvo Pivovarne Laško drugih informacij ali komentarjev v zvezi s preiskavo ne bo posredovalo.

Kriminalisti tudi na sedežu Sportine v Lescah

Lesce - »Na sedežu podjetja Sportina Group so bili dopoldan kriminalisti, ki so opravili pogovore z vodilnimi, vpogledali pa so tudi v vso želeno dokumentacijo. Vsi zaposleni so tvorno sodelovali, zaradi interesa preiskave pa v tem trenutku več kot toliko ne smemo komentirati,« je povedala Iva Strnad iz službe za odnose z javnostmi Sportine. S kom so se policisti pogovarjali in o čem, ni navedla. Ni povedala niti tega, ali je bil med sogovorniki kriminalistov tudi lastnik Sportine Bahtijar Bajrović, ki je po naših informacijah na začetku tega tedna odpotoval na službeno pot v Srbijo. Prav tako nismo dobili odgovora na vprašanje, ali držijo navedbe, da je Sportina pred dvema letoma dejansko odkupila 7,3-odstotni delež lastniški delež v Istrabenzu, niti po kakšni ceni naj bi ga kupili od podjetja Plinfin, ki je bil po podatkih spletnega portala Gvin pred natanko enim letom izbrisan iz poslovnega registra, niti komu in za koliko so ga prodali. Sicer pa je imel Plinfin sedež na istem naslovu kot Sportina v Lescah.


O odzivih strank v zvezi z današnjo preiskavo nekdanjih prvih mož Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja, si preberite tukaj.

 

Opravili smo tudi anketo na ljubljanskih ulicah in povprašali mimoidoče, kaj menijo o današnji preiskavi; oglejte si jo tukaj.