VIDEO in Gulič: Prvič jih je bilo toliko na kupu

Predstavniki verskih skupnosti so bili po prvem posvetu pod vodstvom novega direktorja Aleša Guliča kljub neodobravanju ob njegovem imenovanju optimistični. Izpostavili so nekatere probleme, med njimi duhovno oskrbo v zavodih zaprtega tipa.

Objavljeno
06. oktober 2009 14.18
Tina Kristan
Tina Kristan
Ljubljana - Kljub neodobravanju ob imenovanju novega direktorja Urada za verske skupnosti Aleša Guliča, so predstavniki verskih skupnosti na 51. posvetu, prvim pod vodstvom novega "krmarja" zadovoljni in otimistični. "Prvi vtis je dober," je dejal paroh srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković. S tem se je strinjal tudi škof Rimokatoliške cerkve Anton Stres"Gospod Gulič je v zadnjem času pokazal izredno veliko dobre volje in pripravljenosti, da bo svoje delo res izvrševal v duhu dialoga, poslušanja ter pomoči vsem cerkvam in verskim skupnostim." Mufti Nedžad Grabus pa verjame, da je "Gulič odprt človek in da je toleranten do vseh. Upamo, da bo svoje delo opravljal po najboljših močeh."

Posveta se je, kar je neobičajno, udeležil tudi premier Borut Pahor. To potezo so predstavniki verskih skupnosti poudarili kot zelo pozitivno. Po besedah premiera je prišel zato, da je "vsem predstavnikom verskih skupnosti sporočil, da bo vlada, kolikor je v njeni pristojnosti, storila prav vse, da bodo odnosi med državo in verskimi skupnostmi iskreni in urejeni".

Po besedah Pahorja Gulič "razume občutljivost problema in je zelo tankočuten", kar bo v kratkem prijetno pesenetilo vse predstavnike verskih skupnosti.

Vprašanj predstavnikov verskih skupnosti, zastavljenih na posvetu, na katerem jih je bilo po besedah Guliča "prvič toliko na kupu" je bilo veliko. Tisto, kar bo treba najprej začeti reševati, pa je "duhovna oskrba v bolnišnicah in zavodih zaprtega tipa", ki se ne izvaja tako, kot je mišljeno v zakonu in podzakonskih aktih.

Po besedah Guliča bodo sredstva v času njegovega mandata verjetno dodeljena na podlagi javnih razpisev. Prvi bo po njegovih besedah objavljen v naslednjem letu. Razmišlja tudi o drugih možnosti - o katerih ni želel povedati -, a se mu zdi, kot poudarja sam, da je "javni razpis ena najboljših rešitev".

Posveta se je poleg 36 predstavnikov 24 cerkva in drugih verskih skupnosti udeležil tudi predsednik vladne Komisije za dialog z verskimi skupnostmi minister Boštjan Žekš.