Kandidat doktor znanosti iz vzhodne Slovenije

Po končanem kolegiju Karl Erjavec ni želel zaupati imena kandidata za ministra za lokalno samoupravo, povedal pa je, da je član stranke Desus in da je zanj vodenje ministrstva strokovni in ne politični izziv.

Objavljeno
13. oktober 2009 12.04
Ti. Kr./Ti.K.
Ti. Kr./Ti.K.
Ljubljana - Predsednik Desusa Karl Erjavec je na kolegiju predsednikom koalicijskih strank in predvsem predsedniku vlade Borutu Pahorju predlagal enega kandidata za novega ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Imena Erjavec ni želel zaupati, povedal pa je, da je moški, doktor znanosti in prihaja iz vzhodne Slovenije. Je član stranke Desus, ima podporo znotraj stranke, a ni aktiven politik. Izbrali so ga zaradi strokovnih kompetenc, prevzem ministrstva pa kandidatu, kot je poudaril Erjavec, pomeni predvsem strokovni in ne politični izziv.

Da bi se ravno zaradi slednjega lahko kandidat soočal s podobnimi težavami kot njegova predhodnica Zlata Ploštajner, Erjavec zanika. "Ministrica je odstopila zlasti zaradi osebnih razlogov, politični so bili manj pomembni pri njenem odstopu. Morate pa vedeti, da pri ministrih vedno prihaja do kakšnih manjših političnih problemčkov."

Premier bo pogovor s kandidatom opravil v naslednjih dneh in nato sporočil, ali ga bo tudi predlagal za ministra.

Bo pa kandidata, kot je povedal Erjavec, "koalicija podprla". V medijih se je že pojavila neuradna informacija, da naj bi šlo za Henrika Gjerkeša iz Ljutomera, sicer sina podpredsednice Desus Marije Gjerkeš. Gjerkeš je profesor strojništva na Univerzi v Novi Gorici.

Na kolegiju se bo besedah predsednika upokojenske stranke niso pogovarjali, da bi ministrtsvo za lokalno samoupravo in regionalno politiko pridružili Gasparijevem ministrstvu za razvoj in evropske zadeve. Prav tako niso razpravljali o tem, da bi ministrstvo za lokalno samoupravo pripadlo kateri drugi stranki v zameno za ministrstvo za zdravje.

Zjutraj se je Karl Erjavec sestal s poslansko skupino Desusa, ki pa se je z možnimi kandidati le seznanila, saj se v izbiro kandidata noče vmešavati zaradi očitkov o prevelikem vplivu pri zadnjih parlamentarnih volitvah, je povedal vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič. Erjavec jim je predstavil tri imena, ki pa jih niso hoteli izdati. Povedali so le, da kandidati niso širši javnosti poznane osebe in da vsi prihajajo iz severovzhodnega konca Slovenije.

Borut Pahor se je zjutraj sestal z novoimenovanim državnim sekretarjem v svojem kabinetu Andrejem Horvatom, ki naj bi bil neuradno najresnejši kandidat stranke SD. Težava je v tem, da resor po koalicijskem kluču pripada Desusu, torej mora novi minister prihajati iz njihovih strankarskih vrst.

Erjavec je medijem že v ponedeljek sporočil, da so znotraj stranke kandidate začeli iskati že pred približno tremi tedni, potem ko mu je ministrica Zlata Ploštajner omenila, da razmišlja o odstopu. Kot smo poročali, je ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlata Ploštajner v petek napovedala odstop, kot razlog zanj pa navedla osebne in zdravstvene razloge. Kot je dejala, vodenje službe prepušča nekomu, ki bo imel več moči tako z zdravstvene kot tudi s politične plati.

Funkcija ministru, ki je odstopil s položaja, sicer v skladu s poslovnikom državnega zbora preneha takrat, ko se z odstopom seznani državni zbor. Predsednik vlade pa mora novega ministra državnemu zboru predlagati v desetih dneh po prenehanju funkcije, lahko pa DZ tudi obvesti, da jo bo opravljal sam ali začasno poveril drugemu ministru. Ko je predlog vložen, se mora kandidat najpozneje v sedmih dneh predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nato pa o njegovem imenovanju odloča državni zbor.