Miklavčič znova v sedlu

Minister za zdravje Borut Miklavčič se je po avgustovski potapljaški nesreči vrnil na delovno mesto. Kljub nekoliko slabši fizični kondiciji je napovedal številne nove ukrepe v zdravstvu. Mnenja o ministrovi vrnitvi smo iskali tudi na ulici.

Objavljeno
04. september 2009 15.24
Anže Božič
Anže Božič
Ljubljana - Minister za zdravje Borut Miklavčič pravi, da je ob svoji bolezni in hospitalizaciji v bolnišnici "dobil nov pogled na zdravstvo". Zato se bo v prihodnje zavzemal za maksimalno izboljšanje bivalnih in diagnostičnih možnosti za bolnike.

Ob povratku je napovedal številne spremembe v zdravstvu. Namen novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je "ohraniti finančno vzdržnost slovenskega zdravstvenega sistema". Ker programa ne nameravajo zmanjševati, je racionalizacija nujna, pravi Miklavčič.


"Če zavarovanec ne bo upošteval navodil zdravnika, bo izgubil nadomestilo. Sedaj je tako, da tudi če takega kršitelja odkrijemo, mu nadomestilo lahko vzamemo le za dan, ko ga zalotimo. Po novem bo nadomestilo izgubil v celoti,"
je pojasnil Miklavčič. "To je pošteno. Zdravstveni sistem je solidarnosten, če bomo racionalni in pošteni, bo več ostalo za bolne," je prepričan minister.

 
"Zlorabe in negativne pojave je treba odpraviti," je prepričan Miklavčič. Ob tem je izpostavil tudi plačevanje prispevkov za zdravstveno zavarovanje. Obljublja, da se ne bo moglo več zgoditi, da bi nek visoko izobražen strokovnjak, ki je samozaposlen, zase odvajal le minimalne prispevke. V novem zakonu nameravajo postaviti neko dohodkovno mejo, pod katero ne bo mogoče iti, je pojasnil.

 

Vodja javnozdravstvenih investicij Dušan Zekovič je dodal, da v letošnjem letu načrtujejo vložiti 72 milijonov evrov, "pri čemer bi poudaril, da je bilo več kot 14 milijonov privarčevali."