Na Brniku so začeli graditi novi center

Ob stavbi, v kateri bo center za vodenje in nadzor zračnega prometa, ne bo več stometrskega stolpa, ker ga je odnesla gradbeniška afera. Gradil bo Imos, celotna naložba pa je vredna 22,5 milijona evrov.

Objavljeno
16. oktober 2009 18.20
Al. S.
Al. S.
Ljubljana - S pripravljanjem zemljišča se je v izvedbeno fazo prevesila dolga zgodba o gradnji objekta kontrole zračnega prometa. Sprva je bilo predvideno, da bo ob stavbi stal eleganten več kot stometrski stolp, pa ga je tako kot direktorja družbe Kontrola zračnega prometa Slovenije (KZPS) Srečka Janšo odnesla lanska gradbeniška afera poimenovana Čista lopata.

 

Novo poslovodstvo družbe je ponovilo razpis in tik pred začetkom letošnje pomladi dobilo dvanajst ponudb. Censko najbolj ugodne so poslali Imos, SCT in Tehnik. Javni razpis ne bi bil pravi, če se neizbrani ponudniki ne bi pritožili, a je državna revizijska komisija avgusta zavrnila zahtevka družbe SCT ter konzorcija GH Holding in Konstruktor VGR. Na Brniku je tako z gradnjo začel Imos, ki bo za leto in pol dela zaračunal 8,2 milijona evrov.

 

Gradnja centra za vodenje in kontrolo zračnega prometa na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je za varnost in pretočnost letalskega prometa v Sloveniji izjemno pomembna, je pa le del celotnega projekta, ki ga javno podjetje KZPS financira samo. Center sedaj deluje sredi Ljubljane, z opremo, ki so jo lani sicer posodobili.

 

Več v sobotni tiskani izdaji Dela.