Na prvem mestu pri preprečevanju okužbe je higiena

V šolah bodo ob zadostnem številu umivalnikov, mil in papirnatih brisač ali sušilnikov, morali zagotoviti tudi prostor, v katerem bo lahko učenec, ki bo kazal simptome okužbe, počakal starše. Ti ga bodo morali v najkrajšem možnem času odpeljali iz šole domov.

Objavljeno
26. avgust 2009 13.36
Ba.P.
Ba.P.
Ljubljana - Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič in Alenka Kraigher s centra za nalezljive bolezni Inštituta za varovanje zdravja sta danes nagovorila ravnatelje srednjih šol, ki jim je Kraigherjeva predstavila ukrepe za preprečevanje širitve nove gripe v šolah. Minister je v uvodu malo za šalo, malo za res, povedal, da se v Sloveniji nimamo česa bati, saj smo Slovenci narod, ki se ga razne bolezni težko primejo. V primeru, da pa bi pandemija vseeno zajela tudi naše kraje, pa je Kraigherjeva opozorila na nevarnost, ki jo pri prenašanju bolezni predstavljajo šole, saj lahko oseba preko šole bolezen prenese od vrstnikov na domače in obratno, zato je potrebno toliko več pozornosti posvetiti ravno preventivi v šolah.

Ta pa, kot je že znano, vključuje predvsem pogosto in pravilno umivanje rok z vodo in milom, oziroma z razkužilom v primeru, da pri roki nimamo mila. Roke si je potrebno umivati 20 sekund, oziroma v času, ko otroci dvakrat zapojejo pesmico Ringa raja. Roke si nato osušimo s papirnato brisačo, s katero tudi zapremo pipo in jo odvržemo v koš za smeti. Prav tako si moramo roke umiti po tem, ko kašljamo ali kihamo, kar obvezno počnemo v robec, ki ga nato odvržemo.

V šolah bodo poleg zadostnega števila umivalnikov, mil, papirnatih brisač ali sušilnikov, morali zagotoviti tudi prostor, v katerem bo lahko učenec, ki bo kazal simptome okužbe z novo gripo, počakal starše, ki ga bodo morali v najkrajšem možnem času odpeljali iz šole domov, od koder bodo poklicali zdravnika in dobili nadaljne informacije. Kot je povedala Kraigherjeva naj bi obolela oseba ostala doma okoli sedem dni, le po potrebi in navodilih zdravnika več.

Kraigherjeva je z ravnatelji spregovorila tudi o skrajnih ukrepih, kot so zapiranje šol zaradi prevelikega števila obolelih, vendar pa naj pri nas do tako skrajnih ukrepov ne bi prišlo, saj vsaj za zdaj takšnega števila obolelih državljanov na Inštitutu za varovanje zdravja ne pričakujejo. Vseeno pa se bodo morali ravnatelji šol z zaposlenimi dogovoriti in sestaviti poseben načrt o tem, kako bo delo na določeni šoli potekalo v primeru prevelikega števila odsotnih učiteljev.