Nasvidenje žeton, pozdravljena Urbana

Po 36 letih se kot plačilno sredstvo za plačevanje avtobusnega prevoza v Ljubljani poslavlja žeton. Zamenjala ga bo kartica Urbana, ki si jo lahko le še danes priskrbite brezplačno.

Objavljeno
14. september 2009 19.53
Ka.K.
Ka.K.
Ljubljana - Leta 1973 je v veljavo stopil žeton, ki je bil na začetku iz kartona in popisan le z ene strani. Ljudje so kar hitro začeli žetone ponarejati, zato so dali v obtok kovinske žetone z luknjo, ki pa so bili zelo priljubljeni za podstavek in so izginjali iz prodaje. Primankljaj so pri Ljubljanskem potniškem prometu ponovno zapolnili s kartonastimi, nato pa je leta 1980 prišel v obtok žeton, ki se ga spomnimo vsi - plastičen. Tako je bilo v zgodovini žetona 16 različnih vrst, a so bili nekateri le priložnostni. Jošt Šmajdek iz Ljubljanskega potniškega prometa nam je povedal, da je spominski žetonov prišlo nazaj v njihove blagajne le polovica. Leta 1977 je bila vrednost žetona pet in pol dinarja, zdajšnja pa je 80 centov. Žeton lahko kupite še danes, porabiti pa jih morate do konca letošnjega leta.


Urbana le še danes zastonj


Na okencu Ljubljanskega potniškega prometa si lahko le še danes priskrbite Urbano zastonj, kajti od jutri naprej boste zanjo plačali 2 evra. Prednost Urbane pred žetonom je v tem, da ste se z žetonom lahko vozili eno vožnjo, zdaj pa se boste lahko vozili 90 minut od prvega vstopa v avtobus. Vrednostna Urbana je prenosljiva, zato ni potrebno, da kupuje vsak svojo, Urbane, ki imajo različne ugodnosti, pa niso prenosljive.