Ni pomemben tip družine, ampak njena kakovost

Pred dnevi je v javno razpravo stopil predlog novega družinskega zakonika, ki prinaša kar nekaj novosti. V javnosti že odmevata predloga širšega pojmovanja družine ter izenačitev istospolnih skupnosti z raznospolnimi.

Objavljeno
23. september 2009 22.59
Mo.Z.
Mo.Z.
Ljubljana - Pred dnevi je v javno razpravo stopil predlog novega družinskega zakonika, ki prinaša kar nekaj novosti. Družino pojmuje širše, v njeno središče postavlja otroka, odločanje o varstvu otroka se s centrov za socialno delo prenaša na okrožna sodišča, zakonik tudi izenačuje istospolne skupnosti z raznospolnimi. Tako bodo istospolni partnerji imeli možnost posvojitve otrok.

Oglasile so se že nekatere opozicijske stranke, katerim se del predloga o izenačitvi in posvojitvah zdi sporen in "nenaraven", zato se napoveduje morda tudi referendum.

"V družinskem zakoniku je najbolj sporno novo poimenovanje družine. Ta je do sedaj pomenila skupnost očeta, matere in otrok, z novim zakonikom postaja pa skupnost odraslih in otrok. To je popolno zanikanje moške in ženske vloge v družbi in v družini," je prepričan Aleš Primc.

Državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak pravi, da je potrebno razširiti pojem družine, ker ta kot tak v opsredje postavlja otroka in ga s tem ščiti. Kopač Mrakova prav tako opozarja na dejstvo, da so se družine v zadnjem obdobju bistveno spremenile. "Ne moremo se sprenevedati, da take družine ne obstajajo," razlaga sekretarka.

Zakonik po besedah Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve krepi svetovalno vlogo centrov za socialno delo. Kot razlaga sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Darja Kuzmanič Korva, tako delitev dela med sodišči in centri poznajo že drugod po Evropi. "Centri za socialno delo s tem zakonikom nekaj nalog ohranjamo, nekaj bo novih, vendar se jih že veselimo. Tako se bomo lahko ukvarjali s tistim, za kar smo poklicani," razlaga sekretarka.

Več v videoprispevku