Novembra se bodo podražili voda, smeti in toplota

Nove cene toplote, oskrbe s pitno vodo, zbiranja, odvoza in odlaganja odpadkov bodo za ljubljanska gospodinjstva višje od 20 do 185 odstotkov. Župan Jankovič in direktorji javnih podjetij pravijo, da brez podražitev ne gre več.

Objavljeno
30. oktober 2009 10.19
Maša Jesenšek, An. B.
Maša Jesenšek, An. B.
Ljubljana - Svet ustanoviteljev javnih podjetij, povezanih v Holding Ljubljana, je soglasno potrdil nove cene toplote, oskrbe s pitno vodo, zbiranja, odvoza in odlaganja odpadkov. Cene javnih podjetij Energetika Ljubljana, Vodovod Kanalizacija in Snaga bodo višje od 20 do 49 odstotkov, to pa bo za povprečno gospodinjstvo pomenilo, da se bodo njegovi stroški povečali za 16,7 evra na mesec, so izračunali v Javnem holdingu Ljubljana.

 

Najbolj se bo podražila oskrba s pitno vodo. Sprejeta nova povprečna cena javnega podjetja Vodovod Kanalizacija, ki se obračunava z vodarino, omrežnino in vodnim povračilom, je za 48,8 odstotka višja od povprečne obračunane cene v obdobju med januarjem in avgustom, so sporočili z Mestne občine Ljubljana (MOL). Po izračunih bo tako račun štiričlanskega gospodinjstva, ki na mesec porabi 10 kubičnih metrov vode, višji za 5,26 evra. Višje cene začnejo veljati 1. novembra, na MOL pa poudarjajo, da se cena vode ni podražila od leta 2004.

 

Ogrevanje bo po zadnji podražitvi Energetike septembra lani tokrat dražje še za 20,3 odstotka. Višja bosta variabilni in fiksni del cene toplote, kar bo za povprečno ogrevanje 60 kvadratnih metrov stanovanja pomenilo približno šest evrov višji mesečni račun. Cene začnejo veljati po objavi v uradnem listu, predvidoma 2. novembra.

 

Cene Snage za zbiranje in prevoz komunalnih odpadkov iz gospodinjstev se bodo povišale za 37,6 odstotka. Povprečno gospodinjstvo bo tako po novem plačevalo 12 evrov na mesec oziroma 5,44 evra več kot doslej. Podražila se bosta tudi zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov iz proizvodnje, obrti in storitvenih dejavnosti, in sicer za 32,7 odstotka. Zadnjič so se cene spremenile leta 2004.

 

Bistveno, za 185,8 odstotka, se bo (prvič po letu 2002) podražilo odlaganje odpadkov, tudi zaradi pravilnika o zaračunavanju finančnih jamstev za obratovanje odlagališča po zaprtju. Nove cene Snage bodo veljale na območju MOL in občin Brezovica, Dol pri Ljubljani, Dobrova-Polhov Gradec, Horjul, Medvode in Škofljica, po pridobitvi pozitivnega strokovnega mnenja ministrstva za okolje in prostor. Župani so razpravljali tudi o cenah prevoza v mestnem prometu, ki pa ostanejo nespremenjene.

 

Iz petkove tiskane izdaje Dela