Oklepnik 8x8 se bo imenoval Svarun

Zaključilo se je trimesečno usposabljanje pripadnikov Slovenske vojske za upravljanje z oklepnimi vozili 8 x 8, ki je bilo po besedah podpolkovnika Igorja Cabka uspešno. Vozilo je dobilo tudi ime - Svarun.

Objavljeno
25. september 2009 15.39
Ba.P.
Ba.P.
Pivka - Pripadniki Slovenske vojske so na vadišču Bač predstavili rezultate trimesečnih usposabljanj za upravljenje s srednjekolesnimi oklepnimi vozili 8 x 8. Kot je povedal poveljnik 74. motoriziranega bataljona podpolkovnik Igor Cebek, je bilo usposabljenje 24. septembra uspešno zaključeno. "V teh treh mesecih nismo na vozilih odkrili nobenih pomankljivosti, prav tako v tem času med urejenjem ni prišlo do nobene poškodbe, ne moštva, ne vozila in tako si je vozilo pridobilo veliko zaupanje Slovenske vojske," je povedal Cabek.

Sicer pa je izrazil upanje, da bodo prihodnja vozila opremljena z močnejšim oborožitvenim sistemom, ki bi zagotavljal večjo ognjeno moč. Obstoječi oklepniki so sicer opremljeni z mitraljezom 12,7 milimetrov ali avtomatskim bombometom 40 milimetrov ter z dimnimi lanserji 76 milimetrov. Cebek pa je še poudaril, da "se ognjena moč danes meri tudi v natančnosti".

Pripadniki omenjenega bataljona so vozilo tudi poimenovali in nam danes ime razkrili. Izbira imena je bil dolgotrajen proces, potekalo je namreč kar dva meseca, na koncu pa so pripadniki in pripadnice 74. motoriziranega bataljona izglasovali ime Svarun, ki je slovensko ime za Svaroga, izvira pa iz slovanske mitologije in predstavlja poganskega boga, ki je bil stvarnik sveta in prvi bog sonca.

Usposabljenje vojakov in vojakinj se bo predvidoma nadaljevalo še do junija 2010, vozila pa pridejo v uporabo s 1. oktobrom letos.

Več v videoprispevku