Okvare nukleark se bodo še dogajale

Z Andrejem Stritarjem, direktorjem Uprave RS za jedrsko varnost, smo se pogovarjali o vse pogostejših okvarah jedrskih elektrarn, o novem odlagališču radioaktivnih odpadkov in o spremembi zakona na področju jedrske varnosti.

Objavljeno
27. avgust 2009 23.50
Šp.K.
Šp.K.
Ljubljana - Vedno več držav priznava, da poseduje in izdeluje jedrsko orožje. Stritar si želi "tako kot verjetno vsi, da bi bili vsi ljudje miroljubni in bi se odpovedali kakršnemukoli nasilju."  Vendar pa ne verjame, da bi lahko prišlo do kolektivne in hkratne razorožitve sveta: „Države z jedrskim orožjem se bojijo, da bo sosednja država, ki ima prav tako jedrsko orožje, držala fige v žepu in ne bo umaknila orožja. Verjetno je v bližnji prihodnosti malo verjetnosti, da bodo vse države hkrati ukinile jedrsko orožje. Preprosto zato, ker smo ljudje takšni kot smo; krvavi pod kožo. Ne zaupamo si in zato je taka razorožitev le velika, težko uresničljiva želja."

 

Vedno več držav tretjega sveta se odloča za razvoj jedrskega programa: „Menijo, da s tem, ko bodo v državo vnesle visoko in moderno tehnologijo, bodo za seboj potegnile tudi razvoj svoje družbe. To je gotovo eden izmed elementov. Seveda pa potrebujejo tudi energijo. Če ima država milijone ljudi, ki živijo v revščini z bistveno nižjimi standardi, je gotovo energija eden tistih elementov, ki jih potrebujejo za dvig tega standarda. In z jedrsko energijo se lahko pridobi bistveno večjo količino energije kot z drugimi viri energije."


Stritar za spremembo zakona o stavki zaposlenih v nuklearki

 

V ponedeljek je v elektrogospodarstvu potekala dveurna opozorilna stavka zaposlenih. Osrednja zahteva zaposlenih je bila, da se umaknejo točke dnevnga reda skupščin petih elektrodistribucijskih podjetij, ki se nanašajo na ločitev omrežne in tržne dejavnosti družb, saj naj ne bi bilo jasno, kako bo ločitev vplivala na celoten sektor in kakšne posledice bo imela za zaposlene. Opozorilna stavka je potekala v vseh podjetjih, kjer ima Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije svoje članstvo. Elektrike niso izklapljali, tako da uporabniki neposredno niso bili prizadeti. Vendar pa v takih in podobnih primerih, v času, v katerem živimo, ko je upadla poraba električne energije v prvih petih mesecih letošnjega leta v primerjavi z lanskim za več kot 10 odstotkov, v industriji pa še bistveno bolj, previdnost ni odveč, poudarja Stritar. "Kot upravo nas skrbi zagotavljanje jedrske varnosti v jedrski elektrarni. Če bi prišlo do hudih zaostritev v kolektivu, zaenkrat ni sicer nobenih takih indikatorjev, bi lahko prišlo do hudih posledic. Dolgoročno pa je to ena od naših večjih skrbi. Delamo na tem, da bi zakonsko uredili preprečitev stavke v tistih segmentih, ki ogrožajo jedrsko varnost. Policisti ne smejo popolnoma stavkati in enako mora veljati za delavce v nuklearki."

 

Ureditev v primeru stavke naj bi bila podobna uredbi pri stavki policistov. Stavko policistov veljavni predpisi dopuščajo z določenimi omejitvami, ki zagotavljajo, da s stavko ni bistveno ogroženo izvrševanje funkcije policije. Zakon posebej določa, da mora izvajanje nalog potekati nemoteno ter v skladu z navodili predstojnikov, ki morajo v času stavke z navodili policistom zagotoviti pravočasno in učinkovito izvedbo z zakonom o policiji določenih nalog.

 

Z Andrejem Stritarjem smo se pogovarjali tudi o vse pogostejših okvarah jedrskih elektrarn in o novem odlagališču radioaktivnih odpadkov v bližini NE Krško.


Več v videoprispevku