Petan: Potrebujemo dodatna gradiva

Komisija DZ, ki preiskuje sum korupcije in klientelizma pri ravnanju ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča, se bo ponovno sestala v četrtek. Zahtevajo namreč dodatna gradiva, tudi od podjetja Margento.

Objavljeno
29. oktober 2009 11.26
Ba. P./Ti. Kr
Ba. P./Ti. Kr
Ljubljana - Komisija DZ, ki preiskuje sum korupcije in klientelizma pri ravnanju ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča (Zares), se bo po današnji prvi seji ponovno sestala v četrtek, saj morajo od podjetij pridobiti dodatna gradiva o tem, kako so določene gradnje, razpisi in podobno potekali. Kar se tiče zavarovanja posojil, pa so vsa potrebna gradiva že prejeli. Naloga komisije je ugotoviti, ali so navedeni sumi utemeljeni, koalicijski člani komisije pa so sprejeli sklep, da bodo predhodno dobili mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, do kod lahko seže preiskava.

Po besedah predsednika komisije Rudolfa Petana (SDS) se je večina strinjala, da potrebujejo dodatno gradivo, pa čeprav nekateri tudi menijo, da to zahtevajo zgolj zaradi zavlačevanja. S slednjim se ne strinja članica komisije Cveta Zalokar Oražem (Zares), ki dejstvo, da komisija tokrat prvič preiskuje dejanja posameznika, ocenjuje pozitivno, saj bodo tako le lahko prišli v javnost dokumenti, ki bodo pokazali, da Golobič ni kriv, do prihodnjega tedna, ko se bo preiskovalna komisija spet sestala, pa bodo "pripravili še dodatne predloge v zvezi z dodatnim gradivom, ki naj bi ga preiskovalna komisija pridobila." Zalokar Oražmova je še dodala, da je tokrat tudi prvič, da komisija preiskuje dogodke, "ki segajo tudi 20 let v preteklost, torej v čas, ko javni funkcionar sploh še ni opravljal javne funkcije", kar se ji zdi nesmiselno.

Preiskovalna komisija ugotavlja politično odgovornosti zaradi suma klientelizma in koruptivnega ravnanja Gregorja Golobiča pri "pridobitvi znatnih javnih nepovratnih sredstev in poslov na javnih naročilih za gospodarske družbe v skupini Ultra" (projekt mestne kartice Urbana, sistem za sledenje in nadzor avtobusov javnega podjetja Ljubljanski potniški promet d.o.o., fiktivni posel varovanja gospodarske družbe Mercator d.,d., elektronizacija študentske prehrane, ki naj bi jo izvajala gospodarska družba Margento R&D d.,o.o. itd) in pri "prenosu področja elektronskih komunikacij iz Ministrstva za gospodarstvo na Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo".

Ugotavljali bodo tudi politično odgovornosti zaradi suma, da je Golobič "utajil davke, neupravičeno pridobil status kmeta za nakup kmetijskih zemljišč ter pristojnim organom nepopolno prikazal svoje premoženjsko stanje" ter "za pridobitev slabo zavarovanih posojil, ki so bila odobrena s strani banke NLB d.d., ki je v večinski državni lasti".

Izjavi Cvete Zalokar Oražem in predsednika preiskovalne komisije Rudolfa Petana si oglejte v videu