Ploštajnerjeva odhaja zaradi zdravstvenih razlogov

Ministrica za lokalno samoupravo nepreklicno odstopa predvsem zaradi osebnih in zdravstvenih razlogov. Z narejenim delom je zadovoljna, med "dobro" opravljenimi nalogami pa je med drugim navedla poenostavitve na področju kohezijske politike.

Objavljeno
12. oktober 2009 13.16
Tina Kristan
Tina Kristan
Ljubljana - Ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Zlata Ploštajner nepreklicno odstopa predvsem zaradi osebnih in zdravstvenih razlogov. Zavrnila je tudi ugibanja, da odstopa zaradi nesoglasij znotraj vlade, kritik zaradi slabega črpanja evropskih sredstev ali zaradi nezadovoljstva z strokovnostjo nekaterih služb. Kot je povedala, vodenje službe "prepuščam nekomu, ki bo imel več moči, tako z zdravstvene plati kot tudi politične".

Odstopno izjavo je premieru Borutu Pahorju podala že prejšnji teden.

Na novinarska vprašanja ni odgovarjala, je pa v svoji izjavni za javnost med drugim tudi povedala, da so bili cilji, ki so si jih zadali, ambiciozni: "Zadovoljna sem, da smo v tem času uspeli marsikaj postoriti, marsikaj pa čaka mojega naslednika oziroma naslednico". Med projekti, ki so jih v času njenega vodenja opravili "dobro", pa je navedla poenostavitve na področju kohezijske politike (uvedba predplačil, povšalov, ddv kot upravičenega stroška), poenostavitve postopkov kontrol in pospešitev priprave zahtevkov za povračilo sredstev iz evropskega proračuna ter izboljšavo informacijske podporo kohezijski politiki. Pripravili pa so tudi zakon o glavnem mestu in zakon o financiranju razvojne podopore.

Borut Pahor odhod Ploštajnerejeve obžaluje


Predsednik vlade se je o odstopu z ministrico v zadnjem času večkrat pogovarjal. Čeprav razloge za njeno odločitev razume in spoštuje, hkrati odhod mag. Ploštajnerjeve obžaluje.

Predsednik vlade poudarja, da je ministrica prevzela in odgovorno vodila zahtevno področje regionalnega razvoja in črpanja evropskih sredstev. V tem smislu ji je predsednik vlade hvaležen, da je sprejela njegovo prošnjo, da kljub že pred časom izrečeni želji po odstopu to nalogo opravljala vse do danes. Prejšnji teden je namreč vlada ob njenem izjemnem angažmaju sprejela predlog zakona o razvojni podpori pomurski regiji, pripravljeni pa so tudi glavni očrti nove pokrajinske zakonodaje.

Za poseben uspeh ministrice predsednik vlade šteje tudi dejstvo, da je Slovenija po dveh letih in pol prišla v odnosu do proračuna Evropske unije iz neto plačniškega razmerja do neto prejemnikov sredstev, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Predsednik vlade Borut Pahor bo v skladu z zakonom in poslovnikom državnega zbora takoj začel postopke za imenovanje nove ministrice ali ministra za to področje.