Pod nadzorom tudi gostinski lokali

Ministrstvo za notranje zadeve in Ministrstvo za zdravje že tretje leto sodelujeta v skupni preventivni akciji Alkohol ubija - največkrat nedolžne, k sodelovanju pa želijo pritegniti tudi gostinske lokale.

Objavljeno
08. november 2009 16.34
Ba.P.
Ba.P.
Ljubljana - V omenjeno akcijo je tudi letos vključen Zdravstveni inšpektorat RS. Poostren nadzor bodo usmerili predvsem v prodajo in ponudbo alkoholnih pijač mladoletnim osebam v gostinskih lokalih ter prodaji žganih pijač do 10. ure dopoldan v gostinskih lokalih. Zdravstveni inšpektor Anton Perčič je povedal, da več kot tretjino nadzorov in kršitev ugotovijo v okviru poostrenega nadzora, zato je pomembno, da izvajajo poostrene nadzore v tovrstnih akcijah.

Direktorica Turistično-gostinske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije Majda Dekleva pa je povedala, da podpirajo preventivno akcijo obeh ministrstev in želijo prispevati k uresničevanju njenih ciljev. Zato pred martinovanjem pozivajo vodje gostinskih obratov in zaposlene, da sodelujejo v tej akciji in spoštujejo določbe o prepovedi točenja alkohola očitno vinjenim gostom.

Prav tako zbornica poziva gostinske lokale, da se primerno organizirajo, opozarjajo vinjene goste, naj ne sedejo za volan, in jim zagotovijo varen prevoz. Vse več je gostinskih obratov, ki za martinovanje organizirajo lasten prevoze z avtobusi ali kombiji, kar je dobra izbira  tudi za goste. "Prav je, da turistično-gostinsko gospodarstvo prevzame del odgovornosti in prispeva, da bo žrtev vinjenih voznikov čim manj," je zaključila Dekleva.

Več v videoprispevku