Previsoki cilji lahko prinesejo slab rezultat

Velik uspeh bo, če bomo do leta 2020 svetovne emisije zmanjšali za 30 odstotkov Za spodbujanje energetske učinkovitosti in izrabe obnovljivih virov energije bo v Sloveniji na voljo več kot 100 milijonov evrov evropskega nepovratnega denarja.

Objavljeno
23. september 2009 16.38
Borut Tavčar
Borut Tavčar
''Če bomo postavili previsoke cilje, se lahko zgodi, da bo učinek slabši kot s postavitvijo nižjih,'' odgovarja minister za okolje in prostor Karl Erjavec na zahtevo nevladnih organizacij za 40-odstotno znižanje emisij do leta 2020. V podnebnih pogajanjih bosta za Slovenijo pomembni tudi ustrezna razdelitev stroškov pomoči državam v razvoju in upoštevanje ponorov, ki jih predstavljajo gozdovi.

''Velik uspeh bo, če bomo leta 2020 ugotovili, da smo svetovne emisije zmanjšali za 30 odstotkov, kar je dosegljiv cilj. Tako bi v vsej zgodovini naredili največ za planet,'' meni Erjavec. Dodaja, da si je treba postavljati realne cilje glede na realne finančne zmožnosti.

Slednje so zaradi krize precej zmanjšane.

 

Nevladne okoljske organizacije imajo sicer še en teden časa za pripombe na pogajalska izhodišča Slovenije. Glavna pripomba je to, da bi bilo treba emisije do leta 2020 zmanjšati za 40 odstotkov, če bi hoteli segrevanje planeta omejiti na dve stopinji Celzija, kar strokovnjaki še upoštevajo kot obvladljivo spremembo.

 

Pomoč državam v razvoju naj bi obsegala najmanj 40 milijard evrov na leto. Za Slovenijo je pri razdelitvi tega stroška pomembno, da je upoštevana plačilna sposobnost držav in zgodovina emisij. Koliko bo to našo državo stalo, na MOP še ne vedo.

 

Za spodbujanje energetske učinkovitosti in izrabe obnovljivih virov energije bo v Sloveniji na voljo več kot 100 milijonov evrov evropskega nepovratnega denarja. Naša država mora le izboljšati črpanje tega denarja, saj do zdaj ni bilo najbolj uspešno.