Prihaja čas, ko marsikdo ne bo zmogel ostati trezen

Letošnje Martinovanje se bo raztegnilo na dva vikenda in temu primeren bo tudi odziv policije, inšpekcije in vseh drugih, ki se trudijo, da bi alkohol spravili s cest. Do 15. novembra bo strožji nadzor prometa in točenja alkoholnih pija

Objavljeno
06. november 2009 15.37
Ksaver Dolenc
Ksaver Dolenc
Ljubljana - Letošnje Martinovanje se bo raztegnilo na dva vikenda in temu primeren bo tudi odziv policije, inšpekcije in vseh drugih, ki se trudijo, da bi alkohol spravili s cest. Tako se je, tretje leto zapored, že začela preventivna akcija Alkohol ubija - največkrat nedolžne, ki se ji letos pridružuje tudi ministrstvo z zdravje z zdravstvenim inšpektoratom ter gostinci, katerih predstavniki (gre za turistično gostinsko zbornico pri GZS in sekcijo za gostinstvo in turizem pri obrtni zbornici) so se včeraj srečali z notranjo ministrico Katarino Kresal in ministrom za zdravje Borutom Miklavčičem. Sicer bo preventivno-represivna akcija trajala tja do 15. novembra.

 

Obljubili so, da bodo zastavili dobro besedo pri svojih članih, kar naj bi pomenilo predvsem dosledno upoštevanje zakona, da se pijanim in mladoletnim ne toči alkohola, tistim, ki so le preveč nagnili, pa naj bi ponudili varno pot do doma s posebej za to organiziranimi prevozi (posebni kombiji, dogovori s taksi službami ipd.) ali morda celo svojega šoferja. K sreči je zmeraj več lokalov, kjer osebje zna tako poskrbeti za svoje veseljake, da pridejo do domačih, ne da bi sami sedli za volan.

 

Na tiskovni konferenci po srečanju je notranja ministrica dejala, da se z letošnjo akcijo Alkohol ubija - največkrat nedolžne pravzaprav začenja uresničevati dogovor o dolgoročnih ukrepih za večjo prometno varnost, ki so ga pred kratkim kot svojo zavezo predstavili notranja ministrica ter ministra za promet in pravosodje. Hkrati je Katarina Kresal poudarila, da je prav, da svoj del odgovornosti za to prevzamejo tudi gostinci.

 

Minister za zdravje Borut Miklavčič je novinarski srenji postregel z nekaj manj znanimi, a zato vseeno dokaj hudimi podatki oziroma številkami. Zvedeli smo, da po porabi alkohola na prebivalca sicer nismo prvi na svetu, imamo pa hude posledice, ker ga ne znamo prav uživati. Na dan je potem prišla še številka, da je v Sloveniji leta 2007 zaradi alkohola umrlo 774 pivcev, od tega 581 zaradi jetrne ciroze in drugih usodnih odpovedi organizma. Miklavčič je mimogrede navrgel še podatek, da je bilo istega leta zaradi prekomernega pitja izgubljenih 74.000 delovnih dni.



Več v videoprispevku in sobotni tiskani izdaji Dela