Rezman ostaja v PS Desus

Poslanca Vili Rezman in Franc Žnidaršič ostajata v DZ, za kritike, izrečene na račun imenovanja ministra Henrika Gjerkeša, pa se ne nameravata opravičiti. Odločitev Rezmana predsednika Desusa Karla Erjavca ne preseneča.

Objavljeno
27. oktober 2009 12.35
Ba. P./Ti. Kr./K. Š.
Ba. P./Ti. Kr./K. Š.
Ljubljana - Poslanec Vili Rezman ostaja v DZ, koaliciji in PS, je povedal na današnji novinarski konferenci. Prav tako o odhodu iz poslanske skupine ne razmišlja njen vodja Franc Žnidaršič. Rezman svoje odločitve še ni sporočil predsedniku stranke Desus Karlu Erjavcu, je pa že napovedal, da bo o vsem dogajanju napisal knjigo.

Odločitev Rezmana za predsednika stranke upokojencev ni presenečenje. Njegov odhod bi bila znanstvena fantastika, je ocenil Erjavec ob prihodu na sestanek koalicijskih strank. Ob tem je še dodal, da Rezman očitno piše knjigo, "da bi spet zaslužil na moj račun"

Žnidaršič je ob tem dejal, da je včeraj videl dokumet, ki dokazuje, da je premier Borut Pahor 13. 10. dobil ime in življenjepis le enega kandidata za ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, kadrovska komisija pa je bila o njem seznanjena dan za tem, izvršni odbor pa šele šest dni pozneje in vse kar so lahko naredili je bilo, da so se z izbiro strinjali. Kot poudarja Žnidaršič, je predsednik Erjavec govoril neresnico, zato se ne bo opravičil, ker je kritiziral postopek izbire, ki po njegovem mnenju res ni bil demokratičen, saj je bil s tem, ko sta kadrovska komisija in izvršni odbor za kandidata izvedela kasneje kot predsednik vlade, kršen statut. Kot je povedal Rezman, sta mu tako Pahor kot Gregor Golobič zagotovila, da sta 13. 10. slišala ime le enega kandidata in ne 11.

Rezman se, kot je sam poudaril, nikoli ni počutil lagodno v poslanski skupini Desus, a pač želi nadaljevati delo. Vsem tistim, ki so se spraševali, ali bo odšel Rezman ali Erjavec, pa sporoča: "Rezman ne bo šel."

Do zapletov v stranki Desus je prišlo zaradi postopka izvolitve ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša. "Lahko povem, da je danes statutarno-pravna komisija stranke pregledala postopek predlaganja novega ministra za lokalno samoupravo in ugotovila, da je bil speljan v skladu s statutom in predpisi stranke," je še povedal Erjavec.

Priprave na izobčenje Vilija Rezmana (iz torkove tiskane izdaje Dela)

Zaradi »neposlušnega« poslanca Vilija Rezmana se je pred jutrišnjim izvršnim odborom in svetom Desusa včeraj sestalo tudi vodstvo stranke - zaradi očitkov v zvezi s postopkom izvolitve ministra Henrika Gjerkeša in (pre)glasnih pomislekov poslancev (Franca Žnidaršiča in Vilija Rezmana). Karl Erjavec je prepričan, da je bil postopek demokratičen in v skladu z statutom stranke. In medtem ko je še prejšnji teden napovedoval izključitev Rezmana, zdaj predlaga (le), da Rezmanu odrečejo gostoljubje v poslanski skupini Desus.

»S takšnim predlogom ne posegam v ustavno pravico Rezmana, da lahko glasuje, kot želi oziroma po svoji vesti,« je dejal Karl Erjavec, a je pripomnil: »Ampak v času postopka je neustrezno komentiral odločitve stranke - zlasti z vidika referenc kandidata. To je razlog za moj predlog.« Erjavec pričakuje, da bo izvršni odbor sprejel njegovo pobudo in da bo enako storil tudi svet stranke. »Ravnanje Rezmana pač ni bilo v skladu z duhom in usmeritvami stranke,« je dejal Erjavec.

Izjave Žnidaršiča in Rezmana si oglejte v videu