Še vedno brez dogovora glede zamrznitve pokojnin

Vrh koalicije tudi na nadaljevanju usklajevanj o predlagani zamrznitvi pokojnin ni našel kompromisne rešitve. V DeSUS so proti zamrznitvi pokojnin, premier Pahor pa ne popušča glede javnofinančne vzdržnosti sporazuma.

Objavljeno
20. september 2009 22.14
Karmen Lugarič, STA
Karmen Lugarič, STA
Ljubljana - Vrh koalicije tudi na današnjem nadaljevanju usklajevanj o predlagani zamrznitvi pokojnin ni našel kompromisne rešitve, zato bodo usklajevanja še nadaljevali. V DeSUS vztrajajo na svojem stališču in so proti zamrznitvi pokojnin, premier Borut Pahor pa ne popušča glede javnofinančne vzdržnosti sporazuma.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je povedal, da se na vrhu koalicije niso nič dogovorili. Koalicijo je seznanil s stališčem izvršnega odbora DeSUS, ki je proti zamrznitvi pokojnin. Po njegovih besedah so se danes dogovorili, da bodo te pogovore nadaljevali v prihodnjih dneh.

"Mi ne bomo grozili z izstopom, mi želimo najti ustrezno rešitev. Dejstvo pa je, da proračun ne bo sprejet, če bo v paketu zakonov, ki spremljajo proračun, tudi določilo, da se generalno zamrznejo pokojnine," je opozoril Erjavec. V tem primeru poslanci DeSUS ne bi glasovali za proračun, to pa po Erjavčevih besedah lahko pomeni začetek "neke politične krize".

Minister za pravosodje Aleš Zalar pa, kot je pojasnil po sestanku, ostaja optimist. Pogovori so bili po njegovih besedah konstruktivni, saj se "niso pogovarjali nasprotniki, ampak zavezniki". Meni, da bi bilo treba na prihodnjih usklajevanjih iskati neko kompromisno rešitev glede zahtev, ki jih postavlja DeSUS.

Erjavec: Desus na zamrznitev pokojnin ne po pristal

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je po izvršnem odboru stranke dejal, da bo stranka DeSUS na vrhu koalicije odločno nasprotovala zamrznitvi pokojnin. Na seji odbora stranke so se soglasno odločili proti predlogu vlade. Na odboru so sodelovali tudi poslanci stranke, ki bodo po besedah Erjavca glasovali proti proračunu, če bo ta vseboval zamrznitev pokojnin. Še enkrat je Erjavec poudaril, da je zamrznitev nesmiselna, "saj če plače ne bodo rasle, tudi pokojnine ne bodo, če pač bodo, je prav, da rastejo tudi pokojnine", je povedal Erjavec. 200.000 od približno 500.000 vseh upokojencev v Sloveniji prejema manj kot 400 evrov, za katere Erjavec ne ve, kako preživijo, je bil sočuten Erjavec. DeSUS nasprotuje tudi predlogu zamrznitve le najvišjih pokojnin, saj bi bil "to poseg v pravičnost pokojninskega sistema", je povedal Erjavec. "Ljudje z višjimi pokojninami imajo več minulega dela in več plačanih prispevkov", pravi Erjavec in dodaja, da 8 odstotkov upokojencev, ki prejema najvišje pokojnine ne more rešiti proračuna, je cinično ugotovil Erjavec.


Sicer pa se na DeSUS-u strinjajo tudi, da 120 milijonov evrov, kot bi prihranili, ne more ogroziti 9 milijard težkega proračuna. Erjavec predlaga vladi, naj bolj obdavči bogate (in sicer ne po zadnjem predlogu spremembe dohodninske lestvice ministra za finance, temveč "resnično bogate in ne srednji sloj, kot bi se zgodilo po Križaničevem predlogu," pravi Erjavec), obdavči naj luksuz, poveča naj prispevno stopnjo za pokojninsko zavarovanje, saj se je izkazalo, da znižanje prispevne stopnje ni pokazalo učinkov v gospodarstvu, sklene predsednik DeSUS-a. Nasprotujejo tudi predlogu, ki je govoril o izplačilu varstvenega dodatka večim upokojencem, kot jim je izplačano sedaj, a tudi o tem DeSUS noče slišati.

 

Erjavec pravi, da mu je dala stranka jasen mandat za nasprotovanje predlogu glede kakršnekoli zamrznitve pokojnin. Kaj se bo zgodilo na vrhu koalicije, ki bo danes ob 17-ih, Erjavec ni znal povedati, je pa napovedal, da lahko vztrajanje ostalih koalicijskih strank pri tem predlogu pomeni tudi politično krizo, saj bo, kot pravi, DeSUS pri svojih stališčih vztrajal in upa, da bo "prevladala treznost in se ne bo iskalo rešitve finančne krize, javnih financ in proračuna na plečih upokojencev".

 

ZDUS proti zamrznitvi pokojnin


Zveza društev upokojencev Slovenije vnovič opozarja (ZDUS), da razmišljanja o zamrznitvi pokojnin zavrača kot nepremišljene in neutemeljene, so sporočili iz zveze. Kot so poudarili, zavračajo "zamrznitev pokojnin, ki so nizke, in plač, ki so pod javno objavljenim izračunom življenjskega minimuma".

 

 

ZDUS zavrača tudi trditve predstavnikov ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), da so pokojnine naraščale celo hitreje kot plače. "Omenjeno trditev namreč zanikajo uradni podatki Zavoda za pokojninsko zavarovanje in statističnega urada," navajajo v zvezi.

 

V sedanjih razmerah je treba po njihovem utemeljevati restrikcije na področju pokojnin z verodostojnimi podatki in preprečiti, da bi se ponovile ugotovitve in ocene, ki se podrejajo interesom posameznih strank.

 

Vlada ima po mnenju ZDUS tako na prihodkovni kot odhodkovni strani proračuna na voljo vrsto drugih ukrepov, ki jih še ni izkoristila. Opozarjajo, da pokojnine niso socialna kategorija, ampak z delom pridobljena pravica.